David Bowie postuum geëerd op Brit Awards
Chris Martin van Coldplay met The Chainsmokers Foto: AFP

Ruim een jaar na zijn overlijden is David Bowie woensdagavond in de prijzen gevallen op de 37ste editie van de Brit Awards, de belangrijkste muziekprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Hij won zowel beste mannelijke soloartiest als beste album voor ‘Blackstar’, dat twee dagen voor zijn dood werd uitgebracht.

Na 1984 en 2014 is het de derde keer dat David Bowie wordt verkozen tot beste Britse artiest. De Amerikaanse acteur Michael C. Hall, de hoofdrolspeler in de musical Lazarus, nam de award in ontvangst. Bowie componeerde die musical en de Belg Ivo van Hove deed de regie. Het beeldje voor beste album werd opgehaald door Duncan Jones, de zoon van Bowie.

Andere Britse artiesten die een Brit Award in ontvangst mochten nemen, waren Emeli Sandé (beste vrouwelijke soloartiest), The 1975 (beste groep), One Direction (beste muziekvideo voor ‘History’), Little Mix (beste single voor ‘Shout Out to My Ex’) en Rag’n’Bone Man (doorbraak). Adele kaapte net als vorig jaar de ‘Global Succes Award’ weg.

Overleden artiesten

De Brit Awards lauwerden ook internationale artiesten. De beeldjes voor beste mannelijke en vrouwelijke artiest waren respectievelijk voor Drake en Beyoncé. De rapformatie A Tribe Called Quest is de beste internationale groep.

Tijdens de prijsuitreiking werd ook een ode gebracht aan een reeks artiesten die het afgelopen jaar overleden, onder wie Prince, Leonard Cohen en George Michael.

David Bowie postuum geëerd op Brit Awards
Katy Perry Foto: Photo News