Vlaams Parlement keurt taalkennisvereiste sociale huisvesting goed
Foto: BELGAIMAGE

Het Vlaams Parlement heeft woensdag een ontwerpdecreet van minister van Wonen Liesbeth Homans goedgekeurd dat een taalkennisvereiste invoert voor de sociale huisvesting.

Sociale huurders zullen daardoor een basiskennis van het Nederlands moeten hebben. Tot nu toe moesten ze enkel de bereidheid tonen Nederlands te leren.

De maatregel was aangekondigd in het Vlaams regeerakkoord en moet de huidige inspanningsverbintenis om Nederlands te leren vervangen door een resultaatsverbintenis. Minister Homans benadrukte wel steeds dat het om een basiskennis van het Nederlands gaat.

“Er zal bij het begin van de huur gekeken worden of de huurder voldoende Nederlands spreekt. Indien niet zullen de nieuwe huurders de boodschap krijgen dat ze 1 jaar nadat ze huurder zijn geworden, zullen moeten aantonen dat ze aan de taalvereiste voldoen. Door de vroegere taalbereidheid te vervangen door het effectief moeten boeken van resultaten zorgen we ervoor dat iedere huurder ook effectief Nederlands spreekt”, zegt Homans.

Indien de huurder na één jaar niet voldoet aan de taalvereiste, kunnen er boetes opgelegd worden voor wie te weinig inspanningen levert.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig