Banken mogen niet meer dan 500 euro dossierkosten aanrekenen
Foto: Sarah Van den Elsken

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters plafonneert de dossierkosten die een bank mag opleggen voor een hypothecaire lening op 500 euro.

Uit een onderzoek van Spaargids.be bleek vorig jaar dat de kosten tussen 250 en 500 euro liggen, maar verschillende banken verhoogden sindsdien hun kosten om de dalende winsten op te vangen.

Peeters kondigde in de zomer van 2016 aan nog voor het einde van het jaar maximumtarieven te willen vastleggen voor de dossierkosten. Een van de aanleidingen daarvoor was een uitspraak van Max Jadot, topman bij BNP Paribas Fortis, die zei dat zijn bank nadenkt over duurdere bankdiensten om het verlies aan inkomsten te compenseren door de aanhoudende lage rente. In september gingen de dossierkosten voor de herziening van een hypotheek omhoog bij BNP Paribas.

‘Onaangename verrassing’

‘Wie een lening afsluit moet al heel wat eigen middelen inbrengen’, zegt Peeters nu. ‘Als daar nog eens hoge dossierkosten bijkomen, is dat een onaangename verrassing. Door de dossierkosten wettelijk te plafonneren brengen we ze terug tot een redelijk niveau.’

De minister wijst erop dat de kosten vaak niet overeenkomen met de reële kost die een bank maakt voor het opmaken van een dossier. Vanaf 1 april mag voor een hypotheek nog maximaal 500 euro worden aangerekend. Voor de combinatie van een overbruggingskrediet met een nieuw krediet is dat maximaal 800 euro.

Bij een eerste herfinanciering mag maar de helft van de kosten voor een initiële lening worden gevraagd. Wie een tweede herfinanciering wil binnen de twaalf maanden betaalt hetzelfde bedrag als bij een initiële lening.