Van Quickenborne wil grote kuis in parlement en gemeenteraad
Foto: Filip De Smet

Kortrijks burgemeester en Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne pleit vandaag voor een schoonmaakoperatie in het parlement en de lokale besturen. Hij ziet ook een mogelijke oplossing om de stroomfactuur te doen dalen.

Van Quickenborne zegt dat het parlement het met vijftig collega’s minder kan doen in Knack. Het Kamerlid dient deze week nog een grondwetsvoorstel in. Het doel is dus om het aantal Kamerleden te reduceren van 150 naar 100.

Voor een grondwetsvoorstel is er wel een tweederdemeerderheid nodig. De Open VLD’er ziet echter geen probleem. ‘Ik kan me niet inbeelden dat er een partij tegen zal zijn’.

Van Quickenborne gaat nog verder, volgens hem kunnen ook schepencolleges en gemeenteraden afslanken. Het geld dat men op die manier zou uitsparen, kan volgens Van Quickenborne naar een hogere verloning voor gemeenteraadsleden en schepenen in kleinere gemeenten gaan.

Stroomfactuur kan 120 euro omlaag’

De burgemeester van Kortrijk is er ook van overtuigd dat de stroom per gezin 120 euro goedkoper kan. ‘Als de stroomfactuur nu zo hoog is, dan komt dat onder meer doordat Eandis de gemeenten een onrealistisch hoog rendement op hun aandelen biedt’, aldus Van Quickenborne in Het Laatste Nieuws.

‘Met een gewoon markttarief kan de stroom voor een gezin met drie elk jaar 120 euro goedkoper.’

Er is wel een probleem: gemeenten zouden volgens Van Quickenborne dan wel een krater in hun begrotingen slaan. ‘Maar elk bestuur krijgt dan de keuze: besparen, zoals wij zouden doen, of de belastingen verhogen. Maar dan is het tenminste transparant voor de burger.’