De Belgische bioscopen hebben een moeilijk jaar achter de rug. Er gingen 8 procent minder mensen naar de cinema. Dat is het slechtste resultaat in tien jaar.

Belgische bioscopen hebben in 2016 meer dan 19,4 miljoen bezoekers over de vloer gekregen. Dat zijn ruim 8 procent bezoekers minder dan het jaar voordien – meteen de grootste daling in tien jaar. Ook de omzet daalde met bijna 6 procent. Dat blijkt uit cijfers van Cinedata, die de marktcijfers beheert, de FCB (de Federatie van Cinema’s) en de VFDB (de Vereniging van Filmdistributeurs).

Het dalende bioscoopbezoek is volgens hen te wijten aan de sterke sportzomer, de late kerstvakantie en het tegenvallende succes van lokale en internationale films. Maar mogelijk hebben ook de terreurdreiging na de aanslagen van 22 maart bezoekers afgeschrikt.

De meest bezochte bioscoopfilm van het jaar was Finding Dory. De top drie wordt vervolledigd door de animatiefilm The secret life of pets en de Harry Potter-spin-off Fantastic beasts and where to find them. Zij trokken elk meer dan een half miljoen Belgische bioscoopbezoekers.

De top drie van best bezochte Belgische films bestond dan weer uit De Premier (390.355 bezoekers), Safety First (228.421 bezoekers) en De Buurtpolitie (152.379 bezoekers). De Premier speelt nog steeds in de zalen en kan dus nog groeien.