Suske en Wiske-verzamelaars betalen 100.000 euro voor originele strip
Pagina 1 bracht 3.000 euro op Foto: Catawiki

De 55 originele pagina’s van het Suske en Wiske-album ‘De nerveuze Nerviërs’ uit 1964 hebben in totaal 100.000 euro opgebracht. Het album in kwestie is de eerste Suske en Wiske-strip die volledig in het Standaardnederlands verscheen.

Dat meldt het online veilinghuis Catawiki. Alle bladzijden werden afzonderlijk aangeboden. De eerste en laatste pagina van het album brachten het meest op. Deze werden geveild voor respectievelijk 3.000 en 2.900 euro. De 55 tekeningen waren alles samen goed voor 100.000 euro.

Volgens Catawiki zit de markt voor originele striptekeningen in de lift. De belangstelling voor de 55 originele tekeningen van de hand van geestelijke vader Willy Vandersteen was dan ook erg groot, zegt de veilingsite.

Einde tweedeling

‘De nerveuze Nerviërs’ is een bijzonder album, omdat het de eerste Suske en Wiske-strip is die volledig in het Standaardnederlands verscheen. De Suske en Wiske-verhalen waren aanvankelijk enkel in het Vlaams verkrijgbaar, en vanaf 1953 ook in het Nederlands.

Met ‘De nerveuze Nerviërs’ kwam een einde aan die tweedeling en ontstond een gelijkvormige reeks in het Standaardnederlands.

Jeroen en Sidonie

Bovendien veranderden de namen van de stripfiguren hiermee ook definitief. Jerom werd in de Hollandse reeks eerst Jeroen genoemd, en Sidonia heette in de Vlaamse reeks Sidonie. Ook Wiskes popje krijgt in “De nerveuze Nerviërs” voor het eerst de naam Schanulleke.