Vlamingen huren voor het eerst minder
Foto: Shutterstock

Het aantal huurders in Vlaanderen daalt voor het eerst. Dat blijkt uit de jaarlijkse huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. In 2016 waren er ongeveer 15.000 minder huurders op de Vlaamse huurmarkt dan het jaar voordien. Huurpanden staan ook gemiddeld een week langer te huur dan normaal. De oorzaak zou te vinden zijn bij de historisch lage rente.

Experts waarschuwden jarenlang dat het aantal huurders zou blijven stijgen en dat er daardoor een tekort zou ontstaan op de private huurmarkt. In 2016 kwam hier echter plots verandering in. Het aantal huurders daalde dat jaar namelijk met zo’n 3 procent tegenover 2015.

Oorzaak daling

De historisch lage rente is volgens de vastgoedsector een zeer plausibele verklaring voor de afnemende huurmarkt. Door die lage rente was de Belgische koper nooit eerder zo actief op de vastgoedmarkt als in 2016. Het aantal vastgoedaankopen lag vorig jaar 13,6 procent hoger dan in 2015 volgens de Notarissenbarometer.

Gevolgen voor de private huurmarkt

Door deze evolutie duurt het iets langer voor verhuurders een nieuwe geschikte huurder vinden. Dit is vooral het geval bij woningen. Huizen stonden in 2015 gemiddeld 54 dagen te huur, terwijl het in 2016 om zo’n 62 dagen ging. Appartementen deden het iets beter, al bleven ook zij gemiddeld enkele dagen langer op de huurmarkt staan.

Belangrijke taak voor de overheid

“Wie ook maar enigszins de mogelijkheid heeft, kijkt vandaag naar de koopmarkt. Dat betekent dat de private huurmarkt nog meer dan vroeger de zwakke huurder, de mensen uit de lage inkomensklasse, aanspreekt,” aldus Filip Dewaele, CEO van Dewaele Vastgoedgroep. Daarom vindt de vastgoedsector dat de overheid de zwakke huurder een duw in de rug moet geven, bijvoorbeeld met huursubsidies. Anderzijds moet ze verhuurders ook betaalzekerheid kunnen waarborgen.

Stabiele huurprijzen

De huurprijzen zijn vorig jaar dan weer stabiel gebleven. In 2015 was er vooral bij appartementen nog sprake van stijgende huurprijzen. In 2016 bewogen de prijzen nauwelijks, op de eerste maanden na. Het afgelopen jaar betaalde je gemiddeld 649 euro per maand voor een huurflat, tegenover 643 euro in 2015. De enige categorie waar de huurprijzen wél fors stijgen, is bij de ruime appartementen met drie slaapkamers of meer. In 2016 moest je voor zo’n appartement gemiddeld 809 euro per maand betalen, tegenover 784 euro in 2015.

Een gelijkaardige tendens is te zien bij de woningen. Die huurprijs was de voorbije jaren al lichtjes aan het dalen en stabiliseert nu. In 2012 betaalde je nog gemiddeld 785 euro huur per maand. In 2015 zakte dat tot 765 euro, precies hetzelfde als in 2016.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig