Treinverkeer zwaar verstoord, extra spoor vrijgemaakt
Foto: EPA

In de omgeving van het treinongeval in Leuven is een extra spoor vrijgemaakt, waardoor de doorstroming van de treinen in het station iets vlotter kan gebeuren. De aangepaste dienstregeling blijft wel nog van kracht. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Het onderzoek naar het ongeval van zaterdagnamiddag net buiten het station van Leuven loopt volop. Maar ook buiten de veiligheidszone is er bedrijvigheid. Infrabel is er voorbereidingen aan het treffen om de drie wagons weg te halen en er worden al stukken bovenleiding hersteld op het traject naar Aarschot en Mechelen.

‘Op de ruimte naast de spoorwegberm maken we een tijdelijke weg’, zegt Frédéric Petit van Infrabel. ‘We stabiliseren de grond en zullen er metalen platen opleggen. Er komt nog een vrachtwagen met een hijskraan.’ Wellicht komende nacht en maandag zal Infrabel de drie treinen kunnen optillen. Daarvoor moet de omgeving wel eerst vrijgegeven worden door het parket.

Het plan is om eerst het gekantelde rijtuig op te tillen. ‘We zullen dat rijtuig wellicht wegbrengen via een speciaal nachttransport over de weg’, legt Petit uit. Daarna zullen ook de twee andere rijtuigen van de trein opgetild worden en met behulp van een hersporingstrein gesleept worden. ‘We staan voor enorme uitdagingen’, zegt de woordvoerder. De hinder voor de reiziger zal wellicht nog een tijdje duren.