Unilever wijst fusie met Kraft Heinz af
Foto: EPA

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz wil fuseren met Unilever. Het Brits-Nederlandse consumentengoederenconcern heeft een eerste voorstel daartoe evenwel afgewezen. Dat heeft Kraft Heinz vanmiddag bevestigd.

Kraft Heinz zegt een uitgebreid eerste voorstel op tafel te hebben gelegd. 'Hoewel Unilever het voorstel heeft afgewezen, kijken wij ernaar uit samen te werken om tot overeenstemming te komen over de voorwaarden voor een transactie', aldus de onderneming.

Een deal tussen Kraft Heinz - ook al het product van een fusie - en Unilever zou meteen de grootste overname ooit zijn in de voedingsindustrie, en groter zijn dan de overname van SABMiller door AB InBev.

Een fusie zou enkele van de grootste merken van consumentengoederen onder één dak brengen. Kraft Heinz is onder meer bekend van de gelijknamige ketchup, maar ook van Philadelphia of Caprisun, terwijl Unilever merken in portefeuille heeft gaande van Knorr en Dove tot Amora en Calvé.

Mocht het tot een samensmelting komen, dan is Unilever op papier de grootste partij. Het Brits-Nederlandse bedrijf draaide vorig jaar een omzet van 52,7 miljard euro. Kraft Heinz was goed voor omgerekend 24,9 miljard euro aan opbrengsten. De marktwaarde van Unilever bedraagt ruim 118 miljard euro, die van Kraft Heinz omgerekend zo’n 100 miljard dollar.

Het fusienieuws zorgde voor opwinding op de beursvloer in Amsterdam. Het aandeel Unilever schoot meer dan 10 procent omhoog en trok daarmee in een klap de AEX-index uit de rode cijfers. Het was- en voedingsmiddelenconcern geldt als een zwaargewicht op het Damrak. In de voorbeurshandel in New York kreeg Kraft Heinz er meer dan 3 procent bij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig