Komt de wolharige mammoet terug?
Foto: Mauricio Anton
Een team aan Harvard probeert de mammoet weer tot leven te wekken. Ze zijn heel dichtbij de creatie van een embryo van een mammoet gekruist met een olifant: 'binnen nu en twee jaar.'

Hoewel de wolharige mammoet zo'n 4.000 jaar geleden is uitgestorven, zeggen wetenschappers dat ze binnen nu een twee jaar het dier weer nieuw leven in kunnen blazen. Dit kan door middel van het combineren van mammoet DNA, gevonden in mammoetresten uit Siberisch ijs, met dat van de Aziatische olifant.

Volgens een wetenschapper van het Harvard-team dat zich hiermee bezighoudt zou binnen nu en twee jaar een hybride embryo kunnen worden gecreëerd waarbij de genen van de mammoet zou worden gecombineerd met genen van de Aziatische olifant. Professor George Church: 'Eigenlijk zou het eerder een olifant met mammoet eigenschappen worden. We zijn er nog niet helemaal maar binnen een paar jaar kan het gebeuren.'

'Mammofant' 
Het hybride dier wat dan zou ontstaan wordt ook wel aangeduid als een 'mammotfant': een olifant maar dan met kleine oren, meer lichaamsvet, lang ruig haar en bloed dat bestand is tegen de kou. Het Harvard-team is tot nu toe steeds gestopt bij het celstadium maar is inmiddels onderweg naar het creëren van echte embryo's. 

Mocht de embryo er ook daadwerkelijk komen dan staat het team voor een paar flinke uitdagingen: in wat voor baarmoeder zal de embryo zich kunnen ontwikkelen? En mocht de hybride levensvatbaar zijn, in welke leefgemeenschap zou het beestje dan worden opgenomen, zouden bijvoorbeeld olifantenkuddes de hybride accepteren?