Amerikaans president Donald Trump trok tijdens zijn persconferentie gisteravond maar liefst 77 minuten van leer tegen zijn tegenstanders. Verschillende uitspraken van Trump deden de wenkbrauwen fronsen. Een overzicht.

 • ‘Ik denk niet dat er ooit een president verkozen is die in deze korte periode zoveel heeft klaargespeeld als wij.’ Trump stak eerst de loftrompet af over zichzelf en zijn regering, waar geen ‘chaos’ heerst, zoals in de pers werd beweerd. ‘De regering werkt als een goed geoliede machine.’
   
 • ‘Om eerlijk te zijn, ik heb een puinhoop geërfd. In het land zelf en in het buitenland, het is een puinhoop’, benadrukte de president hoe slecht zijn voorganger, Barack Obama, het land heeft achtergelaten. Ook de opkomst van IS is volgens Trump trouwens een erfenis van Obama.
   
 • Dan was het tijd voor Trump om uit te halen naar zijn grootste vijand, de media. ‘Morgen zullen jullie weer schrijven: “Trump gaat tekeer en tiert”’, sprak de president profetische woorden. ‘Ik roep en tier niet, ik zeg het gewoon: jullie zijn oneerlijke mensen.’
   
 • Des te pijnlijker was het dat de media hem nog tijdens dezelfde persconferentie betrapte op een oneerlijkheid. ‘Ik behaalde de grootste overwinning sinds Reagan’, aldus Trump. Toen een NBC-journalist verklaarde dat zijn voorganger Obama toch meer kiesmannen verzamelde, probeerde de president nog dat hij het over de republikeinen had. ‘Deze informatie werd mij zo doorgegeven’, stak Trump vervolgens de handen omhoog, nadat dezelfde journalist erop wees dat ook George W. Bush meer kiesmannen achter zich kreeg dan hij.
 • ‘De lekken zijn zeker echt. Maar het nieuws is vals, want zoveel van het nieuws is vals.’ De verklaring van Trump over de de lekken vanuit de inlichtingendiensten die ervoor zorgden dat zijn veiligheidsadviseur Mike Flynn ontslag moest nemen, was zo mogelijk nog gekker. Flynn zou nog voor Trumps aanstelling al contacten gehad hebben met de Russische ambassadeur.
   
 • Trump herhaalde in die context dat hij geen zakelijke banden heeft met Rusland. ‘Rusland is fake news.’ Toch hamerde hij op het belang van goede relaties met de Russen. ‘De nucleaire holocaust zou ongezien zijn. Het is een heel machtig nucleaire speler, maar dat zijn wij ook.’
   
 • ‘Ik ben de minst antisemitische persoon die je in heel je leven zal tegenkomen. Nummer twee, racisme, ik ben de minst racistische persoon.’ Trump had ten slotte nog een verhitte discussie met een joodse journalist, nadat die hem vroeg hoe zijn regering zou optreden tegen antisemitisme. De president had voordien al het verwijt gekregen dat hij de joodse slachtoffers niet expliciet had vermeld in een speech voor de International Holocaust Remembrance Day.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig