Station Leopoldsburg proefkonijn voor nieuwe bewakingscamera NMBS
Foto: NMBS
Spoorwegmaatschappij NMBS heeft vrijdag in het station van Leopoldsburg een 'dynamische bewakingscamera' in gebruik genomen. De camera, die op afstand bediend wordt, moet vandalen en spoorlopers afschrikken.

De camera kan om zijn as kan draaien en is gemonteerd op een aanhangwagen. Mogelijk worden de camera's later ook op andere stations ingezet, zegt de NMBS vrijdag: 'Als de camera zijn nut bewijst, duikt hij binnenkort ook in andere stations op'. Alleen al de omvang van de installatie, die opzichtig in het midden van het perron is geplaatst, zou vandalen en spoorlopers moeten afschrikken.

Volgens een woordvoerder van de NMBS is het de bedoeling om stations waar geen bemande loketten en bewakingscamera's aanwezig zijn op deze manier veiliger te maken. Over de kostprijs van het proefproject wilde hij geen mededelingen doen.

Vanuit Brussel bediend
De beelden worden rechtstreeks doorgestuurd naar de controlekamer in Brussel. De politie kan de beelden indien nodig opvragen en de camera kan worden bediend vanuit de Brusselse controlekamer. Hij heeft ook bewegingsdetectoren en kan zich dus automatisch in de juiste richting draaien.

Het gaat om een proefproject en de NMBS verwacht 'voor de zomer' met een evaluatie te komen. Mogelijk beslist de NMBS om de camera nadien ook elders in te zetten, of om meer dergelijke camera's te kopen. Naast de kleine, niet-bemande stations zicht de spoorwegmaatschappij voor de camera's mogelijk te gebruiken in bundels waar de treinen 's nachts geparkeerd staan (om graffitispuiters tegen te gaan) of in stations en stopplaatsen waar op een bepaald moment veel reizigers verwacht worden.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig