Deze architectuur maakt kans op Mies van der Rohe Award
De Kleiburgflat Foto: Marcel van der Brug

De vijf finalisten voor de Mies van der Rohe Award 2017 zijn bekend. De komende maanden gaat een jury onder leiding van de Britse architect Stephen Bates de gebouwen bezoeken, op 26 mei kennen we de winnaar van de vijftiende editie (en 60.000 euro). De tweejaarlijkse prijs genoemd naar de bekende Duitse architect geldt als de officiële Europese architectuurprijs.

De Kleiburgflat in Amsterdam, een van de grootste appartementsgebouwen in Nederland, werd in 2010 nog gered van de sloophamer. Het consortium deFlat kocht het gebouw voor één euro en renoveerde het geheel. Geïnteresseerd konden zeer goedkoop intekenen op een van de 500 casco appartementen, met de belofte dat ze die zelf zouden opknappen.

Deze architectuur maakt kans op Mies van der Rohe Award
Foto: Anders Sune Berg

Kannikegården in Ribe, Denemarken best bewaarde middeleeuwse stad, is een nieuwe thuis voor de lokale parochie, maar dient ook als locatie voor een aantal publieke evenementen. Lundgaard & Tranberg Architects ontwierp het nieuwe gebouw rond een ruïne van een klooster uit de 12de eeuw.

Deze architectuur maakt kans op Mies van der Rohe Award
Foto: Katýn Museum

Katýn Museum in het Poolse Warschau, een realisatie van BBGK Architekci, is een herdenkingsmonument voor de meer dan 21.000 Poolse officieren en burgers die door de NKKVD, de toenmalige Russische geheime dienst, werden omgebracht aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het museum bestaat uit drie verschillende delen en werd opgebouwd rond een park, waarbij het spel met verschillende niveaus in het oog springt.

Deze architectuur maakt kans op Mies van der Rohe Award
Foto: Paul Riddle

Ely Court is een residentieel project in een slechte buurt van het Londense stadsdeel Brent, dat deel uit maakt van een groter project om de buurt op te waarderen. Alison Brooks Architects ontwierp twee blokken met samen 44 (deels sociale) woningen, met tussenin veel ruimte voor groen.

Deze architectuur maakt kans op Mies van der Rohe Award
Foto: Kevin Dolmaire

Het idee voor het Mémorial du camp de Rivesaltes in de gelijknamige Franse stad, een voormalig interneringskamp dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als tussenstop voor joden onderweg naar Auschwitz, ligt al sinds eind vorige eeuw op tafel, maar het heeft enige voeten in de aarde gehad om het project te voltooien. De Franse architect Rudy Ricciotti ontwierp een museum dat onder de aarde ligt.