Financiële kennis van Belgen kan beter
Foto: rr

De Oostenrijkers hebben de beste financiële kennis, blijkt uit een vergelijking tussen tien Europese landen. België staat middenin het peloton, op de vijfde plaats.

De verzekeringsgroep Allianz heeft een studie laten doen naar de ‘financiële geletterdheid’ bij de inwoners van tien West-Europese landen.

Daarbij werden vragen gesteld over financiële basiskennis, maar ook naar het inschattingsvermogen van de consumenten over financiële risico’s bij beleggingen. In elk land namen 1.000 respondenten deel aan het onderzoek.

Oostenrijk scoort het beste in de bevraging, gevolgd door Duitsland, Zwitserland en Nederland. België neemt de vijfde plek in.

De slechtste scores zijn voor de inwoners van Frankrijk, Portugal en Italië.

In Oostenrijk wist 20 procent op alle vragen een juist antwoord te geven. Bij de Belgen slaagde 11 procent er in om geen fouten te maken. Bij de Fransen lukt dat bij amper 7 procent.

Oud weet meer

Nog een resultaat van de enquête door Allianz: de financiële kennis neemt toe naarmate de leeftijd stijgt. Zo beantwoorden 50-plussers financiële vraagstukken beter dan min 35-jarigen. Die trend geldt voor alle onderzochte landen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig