Ook Modrikamen verwerpt Fortis-schikking
Foto: Pol De Wilde - Corelio

Bijna 4000 beleggers verwerpen nu al de minnelijke schikking in het Fortis-dossier. Volgens ‘erfgenaam’ Ageas komen 150.000 tot 200.000 beleggers in aanmerking.

Nadat vorige week zo’n 1000 Nederlandse beleggers een verweerschrift hadden ingediend bij de rechtbank in Amsterdam tegen de minnelijke schikking in het Fortis-dossier, blijkt nu dat de Brusselse advocaat Mischaël Modrikamen zich bij dat verzet heeft aangesloten.

2.800 cliënten

‘Modrikamen heeft vorige vrijdag op zijn beurt een verweerschrift ingediend’, bevestigde verzekeraar Ageas, de erfgenaam van Fortis, vandaag in de marge de persconferentie over de jaarcijfers. ‘Hij wil zijn cliënten beschermen in de juridische procedure die hij nog tegen Ageas heeft lopen. Daarom wil hij dat zijn circa 2.800 cliënten niet gebonden door het principeakkoord over het Fortis-verleden’.

Ageas benadrukte wel het nog altijd verwacht dat zo’n 95 procent van Fortis-aandeelhouders die naar de rechter trokken, zich bij de schikking zullen aansluiten. ‘Wij schatten dat er tussen de 150.000 en 200.000 ex-Fortis-beleggers in aanmerking komen voor een vergoeding.’

Tot 1,5 euro per aandeel

De voorziene schadevergoeding voor de gedupeerde Fortis-beleggers kan fors uiteenlopen, maar zou maximaal uitkomen op zo’n 1,5 euro per aandeel. Voor zij die dat niet doen en verder willen procederen – niet meer dan 5 procent hoopt de verzekeraar – heeft Ageas eerder al een spaarpot van 62 miljoen euro opzijgezet.

Ageas is bereid gedupeerde Fortis-beleggers in totaal maximaal 1,2 miljard euro te betalen om ‘zonder erkenning van fout’ een streep te trekken onder het Fortis-verleden. Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, sloot daarover vorig jaar een akkoord met vier grote belangenverenigingen: Deminor, Fortis­­Effect, het Nederlandse VEB en Sicaf, dat de buitenlandse institutionele beleggers vertegenwoordigt. Later hebben ook de advocaten Laurent Aernouts en Geert Lenssens zich bij de schikking aangesloten.

Publieke hoorzitting 24 maart

Op 24 maart is er een publiek hoorzitting voor de rechtbank in Amsterdam. Een beslissing over de geldigheid van de schikking wordt pas verwacht tegen midden 2017, uiterlijk in september. Pas daarna kunnen de Fortis-gedupeerden zich gedurende drie tot zes maanden officieel laten registreren. Alleen zij die Fortis-aandelen bezaten tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 komen in aanmerking voor een schadevergoeding.

Wie meer informatie wil over de Fortis-schikking kan die vinden op de website www.Forsettlement. Zo’n 50.000 mensen hebben die website al bezocht. Een 15.000-tal hebben er in een simulator ook hun mogelijke opbrengst per aandeel berekend.