Topman Peugeot wil Merkel zien
PSA-topman Carlos Tavares. Foto: BELGAIMAGE

Carlos Tavares, de topmanager van de Franse autogroep PSA (Peugeot en Citroën) hoopt in een persoonlijk gesprek met bondskanselier Angela Merkel de Duitse kritiek op de overname van Opel weg te nemen.

Gisteren raakte bekend dat PSA, de Franse autogroep boven de merken Peugeot en Citroën, zijn zinnen gezet heeft op de inlijving van de Europese activiteiten van het Amerikaanse General Motors. Concreet gaat het over het Duitse Opel en het Britse Vauxhall.

In Duitsland wordt erg negatief op de Franse aankondiging gereageerd. Experts en vakbonden vrezen voor het verlies van duizenden jobs bij het Duitse Opel, vooral op de hoofdzetel in Rüsselsheim en de drie Duitse productiefabrieken.

Ook Duitse politici roeren zich. Zo liet de Duitse minister van Economie, de sociaal-democrate Brigitte Zypries zich kritisch uit over de verkoop van Opel door General Motors. ‘GM draagt een verantwoordelijkheid over de slagkracht van Opel, en dus ook over de werkgelegenheid’.

Volgens een woordvoerder van PSA is topman Carlos Tavares bereid om te antwoorden de Duitse vragen en opmerkingen. Dat zou kunnen door een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel en de vakbonden. Het is voorlopig onduidelijk of Merkel bereid is tot zo’n gesprek.