'Bracke zijn Telenet-mandaat niet betaald met belastinggeld'
Peter De Roover (N-VA) Foto: Belga

De heisa rond Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) doet fractieleiders twijfelen aan zijn capaciteiten als Kamervoorzitter. En toch: 'Bracke heeft, gezien de commotie, een correct besluit genomen om zijn functie bij Telenet neer te leggen,' vindt N-VA fractieleider Peter de Roover.

'Siegfried heeft vastgesteld dat, binnen de commotie, het zijn geloofwaardigheid zou aantasten indien hij doorging. En dan heeft hij, denk ik, een correct besluit genomen', zegt De Roove. Hij benadrukt dat Bracke zijn mandaat bij Telenet niet betaald werd met belastinggeld. 

'Ik denk dat het heel belangrijk is dat dat soort betaalde activiteiten bij het publiek bekend is en dat iedereen daar dan maar een inschatting moet over maken of dat passend is of niet. Anders is wanneer het gaat om belastinggeld. Daar moeten we, denk ik, scherper zijn en de regels veel strikter vastleggen', aldus De Roover.

'We blijven hem steunen'

'Bracke heeft zelf zijn verantwoordelijkheid genomen, er is geen druk uitgevoerd', zegt de woordvoerder van voorzitter Bart De Wever (N-VA) aan VRT Nieuws. 'Wij blijven Bracke steunen, net zoals we al onze mensen steunen,' klinkt het verder.

Maar niet iedereen van de eigen partij blijft Bracke onvoorwaardelijk steunen. 'Pijnlijk, hoe een zogenaamde media specialist de pot de ketel verwijt, zich in de voet schiet en de geloofwaardigheid N-VA besmeurt', tweette gewezen Vlaams parlementslid Jan Hofkens (N-VA). 

'Ik heb geen enkel politiek mandaat meer en heb dus wat meer vrijheid om te spreken', legt Hofkens uit. 'Al dat gecumuleer is iets wat mij geweldig stoort. Ik heb zelf gemerkt dat die combinatie van parlementslid en advocatenpraktijk niet werkt. Daarom roep ik politici op om een keuze te maken. Mensen raken hun geloof in de politiek kwijt', klinkt het.

Hofkens vindt dat Bracke zichzelf in de voet heeft geschoten en noemt dat ook schadelijk voor zijn partij. 'Net de N-VA moet daar terughoudend in zijn. De N-VA moet daar het goede voorbeeld geven. Wij probeerden altijd op een andere manier aan politiek te doen, en wij doen dat ook. Maar dit doet daar echt afbreuk aan', aldus Hofkens.

'Nood aan voorzitter boven het gewoel'

De fractieleiders van SP.A en Groen winden er ook geen doekjes om. ‘Zeker in deze tijd heeft de Kamer nood aan een voorzitter die ietwat boven het gewoel staat en aan wiens integriteit we niet hoeven te twijfelen’, luidde het woensdagmorgen bij Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo. 

‘Elke vogel zingt zoals hij gebekt is en niemand verbiedt Bracke om stevig oppositie te voeren in Gent. Maar zijn optreden de laatste uren en dagen is echt weinig fraai. Wij zijn daar zeer bezorgd over. Nu onze democratie toch wat in woelige tijden verkeert, hebben we een Kamervoorzitter nodig die aan de kar trekt en weet te verenigen’, legt Calvo uit.

Ook van andere fracties verwacht Calvo een duidelijk signaal. ‘Net nu we over partijgrenzen heen moeten werken rond eerlijke en transparante politiek hebben we een sterke, gedragen parlementsvoorzitter nodig. Ik hoop dat iedereen dat vindt. Want het is ook voor iedereen, voor elke fractie, voor het hele parlement, belangrijk. Wij hopen dat Bracke dit ook tijdig inziet’, besluit Calvo.

'Voor alle burgers van het land'

Net als Calvo verwacht ook SP.A-fractievoorzitter Meryame Kitir tekst en uitleg van Bracke. 'Een Kamervoorzitter is er voor alle burgers van het land. Kan het dan wel dat zo iemand advies geeft aan een Amerikaans bedrijf (Telenet als onderdeel van het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Global, red.) dat in rechtstreekse concurrentie staat met onze openbare omroep?', vraagt Kitir zich luidop af.

Hoewel Bracke intussen wel heeft aangekondigd dat hij opstapt bij Telenet, blijven er vragen rijzen. 'Dan wil ik wel weten in welke adviesraden en andere organen hij nog zetelt? Is dat wel het enige?', aldus nog Kitir. Sp.a wil nog niet aandringen op het opstappen van Bracke als voorzitter. 'We willen nu vooral vragen stellen. We stellen dit nu vast, maar de vraag is of er nog andere dingen zijn', aldus Kitir.

Afscheid-Tweet

Kamervoorzitter Siegfried Bracke trok in Gent mee de discussie aan over Publipart, maar kwam zelf onder vuur te liggen voor de vergoedingen die hij kreeg voor zijn adviseursfunctie bij Telenet. Bracke, die eerst meermaals had geweigerd de hoogte van zijn Telenet-vergoeding bekend te maken, liet daarop dinsdagavond via Twitter weten dat hij opstapt bij Telenet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig