Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) laat op Twitter weten dat hij uit de Adviesraad van Telenet stapt na de heisa over zijn vergoeding daar. 'Poenschepper? Ik niet.'

Gents oppositielid Siegfried Bracke nam de socialisten zwaar onder vuur voor de Publipart-affaire, maar kreeg zelf het verwijt dat hij niet transparant was over zijn vergoeding bij Telenet. 

Karin Temmerman (SP.A) noemt Siegfried Bracke hypocriet. 'Transparantie voor iedereen, behalve voor u', zei ze op de gemeenteraadszitting over de zaak. Ook burgemeester Daniel Termont was niet te spreken over het pleidooi van Bracke. Hij zei dat Telenet hem ook had gevraagd. 'Ik heb het niet gedaan omdat ik het deontologisch niet correct vond. Telenet staat in rechtstreekse concurrentie met Proximus, een bedrijf waar de overheid in participeert. (...) U verdient daar volgens De Tijd 12.000 vast en 2.000 per advies. 12.000 forfait. Dus zonder vergaderingen. U doet wat u ons verwijt!'

Op Twitter deelde Siegfried Bracke daarop mee dat hij uit de adviesraad van Telenet stapt. 'Poenschepper? Ik niet.'

'Ik vind dat van geen niveau. Ik vind dat plat. Maar als ik ze daardoor (door op te stappen, red.) beter kan bestrijden, dan is dat goed', zei Bracke in een reactie tijdens een schorsing op de Gentse gemeenteraad. Hij ontkende dat zijn beslissing een gevolg was van de tussenkomsten van Temmerman en Termont. 'Ik zag de perceptie ontstaan', motiveerde hij zijn beslissing, wijzend naar zijn smartphone. Bracke ontkent wel druk vanuit N-VA te ervaren. 'Ik heb mijn voorzitter van mijn beslissing ingelicht', was het enige wat hij daarover kwijt wilde.

Bracke wou niet zeggen hoeveel hij van Telenet ontvangt voor advies.  Dat gaat niet over publiek geld, zei hij. Kamerlid Peter Vanvelthoven (SP.A) had daar geen probleem mee. ‘Een vaste vergoeding van 12.000 euro per jaar plus een aantal keren per jaar 2.000 euro per vergadering’, zei Vanvelthoven die er intussen is uitgestapt. 

De adviesraad van Telenet is geen officieel orgaan. Enkele keren per jaar consulteert Telenet een aantal mensen afzonderlijk.  'Sinds vorig jaar worden consultants als Bracke enkel geraadpleegd wanneer men dat nodig acht', stelde een woordvoerder van het bedrijf aan Knack. Of de vergoedingen voor consultants op dit moment hoger of lager liggen wou Telenet niet kwijt.

'Voelt u nu wat Tom voelde? Nee? Dan bent u geen mens'

Termont reageerde na de aankondiging tegen Bracke: 'Mag ik u in alle ernst iets vragen? U die graag mensen pijn doet op uw sociale media en in uw stukken, en die er alles aan doet om te proberen het kartel uit elkaar te doen vallen. Voelt u nu een beetje wat Tom gevoeld heeft? Nee. Dan bent u geen mens', stelde de burgemeester.

'U stapte op (bij Telenet, red.) omdat u niet wil dat de mensen u een zakkenvuller noemen. Tom heeft datzelfde gevoel gehad. Ik begrijp uw gevoel dus. Tom was volgens mij de sterkste schepen ooit, met respect voor alle voorgangers. Er valt hem niets te verwijten en het is een groot verlies voor onze stad', zei Termont.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig