Gentse SP.A en Groen maken vergoedingen bekend
Foto: BELGA
De Gentse SP.A en Groen hebben dinsdagmiddag beide het volledige overzicht van alle vergoedingen van hun eigen mandatarissen online geplaatst. SP.A had zondag al aangekondigd dat het dat zou doen. Bekijk onderaan het artikel het volledige overzicht.

SP.A Gent en Groen hebben dus niet gewacht om de aangekondigde openheid over de bijverdiensten en verloningen van hun mandatarissen publiek te maken. Vandaag hebben de Gentse afdelingen de tabellen met lonen en vergoedingen van hun mandatarissen online geplaatst.

Ook spraken ze af dat de vergoedingen van de burgemeester en van de schepenen inclusief de bijkomende mandaten niet meer mogen bedragen dan 130% van de basiswedde van respectievelijk de burgemeester en de schepenen. Uit de cijfers van 2015 blijkt dat al het geval. Alleen Daniel Termont komt na berekening aan 131%. Hij zal het bedrag (1.300 euro) schenken aan het Kinderkankerfonds en de Huntington Liga.

Waar zijn de inkomsten van Tom Balthazar?

De gepubliceerde inkomsten zijn die van de burgemeester, de schepenen, gemeenteraadsleden en OCMW-raadsleden. Opvallend is dat de inkomsten van Tom Balthazar, die ontslag nam in de zaak, niet mee worden opgenomen. 

Burgemeester Daniel Termont verdient het meest. Zijn brutojaarwedde als burgemeester van 130.233 euro wordt aangevuld met 40.241 euro afkomstig van  vijf bezoldigde mandaten. De belangrijkste daarvan is Fluxys, wat hem 28.135 euro bruto per jaar opleverde. Van al die bedragen staat hij (zoals de andere SP.A mandatarissen) tien procent af aan de partij.

Uiteindelijk houdt hij netto ongeveer 65.000 euro per jaar over, of een maandwedde van ongeveer 5.400 euro.

Schepen van Welzijn, Gelijke kansen, Gezondheid en Sport Resul Tapmaz is de nummer twee. Hij houdt ongeveer 51.000 euro netto over aan zijn schepenloon. Daarnaast krijgt hij nog een dikke 6.000 euro per jaar aan vergoedingen voor zijn zitjes in 3 raden van bestuur en het directiecomité van watermaatschappij TMVW. Samen: 57.000 euro netto per jaar of 4.750 euro per maand

TMVW is een nog grotere bijverdienste voor schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging Martine De Regge. Zij houdt na afdracht van tien procent aan de partij ongeveer 9.000 euro netto per jaar over aan het voorzitterschap van de intercommunale. Bij haar netto jaarwedde van schepen (37.000 euro) komt er netto nog 14.500 euro van tien verschillende nevenmandaten. Samen verdient zij ongeveer 51.000 euro netto per jaar of 4.250 euro per maand.

Nummer vier is Rudy Coddens, die als vervanger van Tom Balthazar de volgende burgemeester van Gent wil worden. Ook hij heeft naast zijn schepenwedde (na afdracht aan de partij 44.000 euro netto per jaar) nog een achttal andere mandaten, zij het dat die minder royaal betaald zijn dan die van zijn collega's. Hij houdt ongeveer 5.000 euro over aan die mandaten. Samen verdient hij dus ongeveer 49.000 euro per jaar aan de politiek of een kleine 4.100 euro per maand

Bekijk hier het volledige overzicht:

SP.A Gent by Jerry Harris on Scribd

 

Openbaar Making Mandaten Groen Gent 2015 by Jerry Harris on Scribd

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig