Deze website legt elk Facebookprofiel bloot

Ethisch hacker Inti De Ceukelaire heeft een nieuw tooltje klaar. Zijn Facebookscanner maakt het mogelijk om het profiel van iemand waar u niet eens vriend mee bent volledig te bekijken. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer ziet in de website het bewijs dat Facebook slordig omspringt met de gegevens van zijn gebruikers.

Wie op de tool iemands profiel invoert, krijgt onmiddellijk de mogelijkheid om bijvoorbeeld tal van foto’s te zien waarin iemand getagd is, zelfs als die persoon niet bevriend met u is. Verder kan u ook zien welke foto’s, video’s of statussen iemand leuk heeft gevonden. Zelfs geheime groepen waar u lid van bent, ontsnappen niet aan de aandacht van Facebookscanner.

De ethische hacker maakt voor zijn website gebruik van Graph Search, een tool die Facebook in 2013 aanvankelijk voor iedereen lanceerde, maar al snel terug inperkte omwille van privacyproblemen. Die functie werd volgens De Ceukelaire echter nooit helemaal verwijderd.

‘Mijn tool genereert voor elke situatie de juiste link en stuurt de gebruikers vervolgens door naar het juiste verborgen stukje Facebook. En dat is perfect legaal, Mark Zuckerberg kan niets tegen mij ondernemen’, aldus de hacker tegen Het Laatste Nieuws.

'Facebook moet niet beslissen in plaats van gebruikers'

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer ziet in de website het bewijs dat Facebook slordig omspringt met de gegevens van zijn gebruikers. 'Het is voor mij duidelijk dat de Facebookgebruiker de enige is die het recht heeft om te beslissen wat hij/zij deelt en wat achter slot en grendel blijft. Het is niet aan Facebook om dat in de plaats van gebruikers te beslissen. Informatie die Facebookgebruikers afschermen moet Facebook ook écht afschermen', aldus De Backer in een persbericht.

'Ik heb onlangs nog samengezeten met Facebook omtrent de problematiek van de telefoonnummers, maar zij blijven zich koppig gedragen. Daarom vraag ik een onderzoek aan de Privacycommissie om na te gaan of Facebook de privacywetgeving wel volgt en de gegevens van haar gebruikers voldoende beschermd'.

'Met de nieuwe Europese wetgeving die volgend jaar in mei van kracht gaat hebben we een stok achter de deur om privacy sterker af te dwingen en komt er een Europees kader met Europese spelregels waar alle internationale bedrijven zich aan moeten houden. De nieuwe privacycommissie zal meer mogelijkheden hebben om bedrijven en instellingen tot de orde te roepen', besluit de staatssecretaris.