REVIEW. Lenovo Yoga Book: laptop wordt notitieblok
Foto: Lenovo

Hoe je een hybride laptop/tablet platter en compacter krijgt? Wel, je laat ‘gewoon’ het hele toetsenbord weg. In plaats daarvan beschikt Lenovo’s nieuwe Yoga Book over een – toch wel lichtjes revolutionair – Halo Keyboard: een virtueel klavier dat tevens dienst doet als tekentablet, waarop je met de bijgeleverde Real Pen naar hartenlust (aan)tekeningen kan maken.

De Yoga Book heeft zijn naam alvast niet gestolen. Met 25,7 bij 17,1 cm en een schermdiagonaal van 10,1-inch heeft deze 2-in-1 inderdaad het handige formaat van een boek. Een boek waar je snel doorheen bent weliswaar, want op het ‘dikste’ punt meet het apparaat slechts 9,6 millimeter. Bovendien is ook dit Yoga-model weer net zo lenig als de slangenvrouw uit het Chinese staatscircus. Dankzij het vernuftige horlogebandscharnier kan je het scherm de volledige 360° openklappen. De laptop verandert dan in een tablet, waarbij de interface zich feilloos aan de nieuwe modus aanpast. Handig is ook de tentstand, met het scharnier omhoog gericht, bijvoorbeeld om door foto’s te bladeren of om in bed nog even een filmpje te kijken.

Met Android of Windows

Lenovo levert de Yoga Book naar keuze met Android 6.0 of (door ons getest) Windows 10 Pro als besturingssysteem. Beide uitvoeringen zijn tevens beschikbaar in een LTE-uitvoering waarmee je via een data-abonnement ook zonder wifi-verbinding online kan. De specificaties zijn grotendeels dezelfde, waarbij de aandacht natuurlijk vooral uitgaat naar dat opvallende Halo Keyboard.

REVIEW. Lenovo Yoga Book: laptop wordt notitieblok
Foto: Lenovo

Het mechanische klavier heeft baan geruimd voor een glad oppervlak met oplichtende toetsen die ‘haptische’ feedback geven: zodra je ze aanraakt voel en hoor je een lichte trilling, zodat je niet het gevoel hebt dat je in het luchtledige typt. Ondanks de compacte afmetingen van de Yoga Book gaat het om ‘full size’ toetsen (15 bij 15 mm) die nauwelijks dichter op elkaar staan dan bij een klassiek klavier. Verwar de technologie van Lenovo overigens niet met de Touch Bar op Apples nieuwe MacBook Pro. Het gaat in dit geval niet om een (extra) aanraakscherm, maar eerder om een heel groot touchpad. Zelf wijzigingen aanbrengen aan het toetsenbord, of schakelen tussen de azerty- en qwerty-indeling, is bijgevolg niet mogelijk.

De hamvraag is natuurlijk: tikt zo’n Halo Keyboard een beetje lekker weg? Het antwoord blijkt sterk afhankelijk van de persoon aan wie je het vraagt. Zelf zou ik er, toch zeker onderweg, prima mee kunnen leven. De haptische feedback zorgt bijna letterlijk voor wat houvast en het klavier is opvallend accuraat; ik maakte alvast niet méér tikfouten dan op een gewoon toetsenbord. Daar moet ik wel de kanttekening bij plaatsen dat ik niet supersnel typ, noch met tien vingers en al helemaal niet blind.

Het touchpad onder de spatiebalk vind ik persoonlijk wat te klein, maar je kan een heleboel functies uiteraard ook rechtstreeks via het 10,1-inch aanraakscherm bedienen. Of het Halo Keyboard voor jou ook een alternatief kan zijn, dat probeer je in de winkel dus best zelf even uit. Onder reviewers zijn de meningen in ieder geval zeer verdeeld.

Schetsen en schrijven

Van het Halo Keyboard is het een kleine stap naar het zogeheten Create Pad van de Yoga Book: met een druk op de knop doof je de achtergrondverlichting van het toetsenbord en beschik je over een volwaardig tekentablet met Wacom Feel-technologie – Wacom is de belangrijkste fabrikant van grafische tablets. De meegeleverde Real Pen, een stilus met 2.048 niveaus van drukgevoeligheid, laat je rechtstreeks op het Create Pad tekenen en schrijven. Je mag echter ook een vel papier of zelfs een compleet notitieboekje (tot een centimeter dik) op het toestel plaatsen, en daarop krabbelen. In dat geval vervang je de punt van de RealPen door een klassieke inktvulling, waarvan Lenovo er een drietal meelevert.

Alles wat je vervolgens neerpent verschijnt in real-time ook op het scherm van de Yoga Book, zodat je direct over een digitale kopie beschikt. Om te voorkomen dat het papier wegglijdt ontvang je een Book Pad bij het toestel, een houdertje dat magnetisch op het Create Pad klikt. De eerste 20 velletjes krijg je van Lenovo, daarna kan je de houder gewoon bijvullen met standaard A5-papier. Handig: er zit geen batterij in de pen. Die hoef je dus ook nooit te vervangen.

REVIEW. Lenovo Yoga Book: laptop wordt notitieblok
Foto: Lenovo

Op de Windows-versie van de Yoga Book worden je aantekeningen in goede banen geleid door het notitieprogramma Microsoft OneNote en door Windows Ink-werkruimte, een collectie van tooltjes voor stylusgebruikers die deel uitmaakt van de Windows 10 Anniversary Update. Denk aan een schetsblok om vrij te tekenen, plaknotities met handschriftherkenning en een screenshot-programmaatje om aantekeningen te maken op schermafbeeldingen. In al deze applicaties voelen zowel de Yoga Book als de Real Pen erg vlot aan.

Iets minder gezwind gaat het eraan toe wanneer we een zwaarder grafisch programma op de hardware loslaten, zoals de bijgeleverde probeerversie van ArtRage Lite: bij meer complexere projecten of het gebruik van dikke borstels treedt er al snel wat vertraging op, waardoor het soms lastig is om op een vloeiende manier te tekenen of te schilderen. Ook een programma als Photoshop is te hoog gegrepen voor de Yoga Book: daar zijn de quad-core Intel Atom-processor (tot 2,4 GHz) en het werkgeheugen van 4 GB simpelweg te bescheiden voor. Nee, een krachtpatser kan je deze hybride laptop/tablet bezwaarlijk noemen.

REVIEW. Lenovo Yoga Book: laptop wordt notitieblok
Foto: Lenovo

Bij de specificaties vinden we verder geen grote verrassingen, maar volledigheidshalve geven we ze toch even mee. Zo komt de Yoga Book met 64 GB opslaggeheugen (uitbreidbaar via een microSD-kaart), een Full HD IPS-scherm (1.920 x 1.200 pixels), camera’s van 8 en 2 megapixels, en Dolby Audio Premium-geluid. Verder ontwaren we een micro-HDMI-aansluiting, een hoofdtelefoonuitgang en (slechts) één micro-USB-poort om het toestel op te laden. Dat brengt ons bij de accu van 8.500mAh die op het Windows-model in het beste geval 13 uur meegaat. De Android-versie springt wat zuiniger met energie om en hoeft pas na 15 uur weer aan het stopcontact.

Voor wie?

De Yoga Book mag dan een echt hebbeding zijn, het is zeker geen toestel voor iedereen. Bij Lenovo zijn ze zich daarvan bewust. De fabrikant mikt met dit apparaat vooral op 15- tot 30-jarigen, en dan met name op studenten en jonge professionals. Een doelgroep die dikwijls aantekeningen maakt en die volgens Lenovo ook veel vaker een beroep doet op productiviteitssoftware dan 30-plussers.

Tot slot de prijzen: de Yoga Book met Android kost € 499, voor de versie met Windows 10 betaal je € 599. De uitvoeringen met LTE kosten telkens € 100 meer.