Dagelijks emigreren honderd Belgen
Foto: Jobat.be
Steeds meer landgenoten vestigen zich in het buitenland. Ruim 36.000 Belgen hebben vorig jaar België verlaten, gemiddeld bijna honderd per dag. Ze emigreren voornamelijk om economische redenen.

Eind vorig jaar waren er 442.189 Belgen geregistreerd in het buitenland. Dat zijn er ruim 60.000 meer dan dat in 2012 het geval was. De populairste bestemmingen zijn buurlanden als Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Duitsland, maar ook de Verenigde Staten.

De redenen?
Belgen emigreren voornamelijk om economische redenen en vervolgens voor het (zonnige) klimaat of om sentimentele redenen. Maar het werk primeert. De V.S., Luxemburg en Zwitserland nemen zo een plaats in in de top tien. Ook de stijging van de emigratie naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de BRICS-landen en de Emiraten is voornamelijk te wijten aan economische redenen.

Zowel de huidige transportvormen (low-cost vluchten, snelle treinen) als communicatiemiddelen (internet, Skype) zijn factoren die de grote uittocht in de hand werken. Ook de steeds vroegere ontdekking van verschillende regio’s (via studentuitwisselingsprogramma’s, talenstages, …) en de algemene internationalisering hebben hun impact.

Bijna honderd Belgen per dag die emigreren is erg veel, maar dat betekent daarom niet dat we ze nooit meer terugzien. “Er komen ook veel Belgen terug na een paar jaartjes werk in het buitenland”, aldus David Van Wynsberghe van de vzw International Contacts.

> 

> 

> 

   

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in