De vergoeding die Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) krijgt als lid van de adviesraad van telecomoperator Telenet, is anders dan de vergoedingen die politici krijgen in intercommunales. John Crombez, voorzitter van SP.A, is het daar niet mee eens.

Na het uitbarsten van de Gentse Publipart-affaire zijn de ogen opengegaan bij zowat alle partijen die bestuursmandaten leveren.

Kamervoorzitter en Gents N-VA-fractievoorzitter Siegfried Bracke benadrukte in Terzake dat Publipart ‘een schimmige vennootschap’ is ‘met hoge vergoedingen die bovendien belegd worden in foute dingen’. Hij wees er ook op dat Tom Balthazar (SP.A) ontslag nam vooraleer de oppositie daarom had gevraagd.

Bracke is ook lid van de adviesraad van Telenet. Hoeveel hij daar verdient, wil hij niet kwijt. Telenet is namelijk een privébedrijf en om die reden blijft zijn vergoeding ‘privé’. ‘Ik vind dat er een onderscheid is tussen publieke mandaten en publiek geld aan de ene kant, en privékwesties aan de andere kant.’ Een advocaat in de politiek moet volgens de fractievoorzitter ook niet bekendmaken hoeveel hij in zijn praktijk verdient.

‘Het werkt zo niet’

Waarom Bracke dus niet zegt hoeveel hij extra verdient: ‘Het werkt zo niet.’ Er is volgens hem dan ook geen antwoord op de vraag waarom een Kamervoorzitter die 15.000 tot 16.000 euro netto per maand verdient, nog iets erbij moet doen. Het is alleszins niet opportuun om aan de zijlijn ‘profiteur’ te staan roepen, aldus Bracke.

John Crombez ziet de zaken anders. Volgens de SP.A-voorzitter is de politiek al heel wat vertrouwen kwijtgespeeld. Dat ‘de meest betaalde politicus van ons land’ bij Telenet bijverdient, draagt daar toe bij. Crombez zei in De Afspraak dat hij het niet kunnen vindt dat Bracke ‘met de voeten in de plat’ andere politici beschuldigt, maar niet communiceert over zijn vergoedingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig