De Wever: ‘Groen doet aan stielbederf’
Foto: REUTERS

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft gereageerd op de commotie over de inkomsten van schepen Koen Kennis (N-VA). Groen-gemeenteraadslid Wouter Van Besien had daar transparantie over geëist en ook gekregen. ‘Maar Groen maakt zo de politiek kapot’, zei De Wever.

7.237,15 euro nettoloon per maand. Dat is de verloning die de Antwerpse schepen van Financiën en Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) overhoudt aan zijn 17 bezoldigde (op een totaal van 44) mandaten. Die cijfers heeft Kennis maandagavond zelf bekend gemaakt.

Zijn transparantie kwam er nadat Groen, bij monde van gemeenteraadslid Wouter Van Besien, vragen had gesteld over de vele mandaten van Kennis. De oppositiepartij vroeg daarop transparantie en kreeg die ook.

In het duidingsprogramma Terzake reageerde burgemeester Bart De Wever scherp op de hele discussie. ‘Als men een schandaalsfeer creëert, dan kan je niet anders dan eerlijk zeggen hoe het is. Maar die vergoedingen zijn sowieso al transparant, want die moet je ook aangeven.’

‘Ik vind dit eigenlijk een vorm van stielbederf (van Groen). Als je gaat roepen op het loon van politici en je roept ‘schandaal!’, dan ga je natuurlijk altijd gelijk krijgen. En dan begint er een race to the bottom. Mensen zullen wellicht pas tevreden zijn als je het gratis doet. Zoals Groen nu te keer gaat, dat maakt de politiek kapot.’

Van Besien: ‘Dubbele moraal’

Groen-fractieleider Wouter Van Besien pareerde die kritiek en vindt dat de N-VA een dubbele moraal hanteert. Andere partijen worden neergesabeld, maar bij eigen partijleden is er geen probleem.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in