Develtere weg bij Beweging.net
Patrick Develtere Foto: bela

Patrick Develtere vertrekt als voorzitter van Beweging.net, het voormalige ACW en wordt adviseur Sociale Zaken en Internationale Samenwerking bij het European Political Strategy Centre van de Europese Commissie.

Develtere trad zeven jaar geleden aan als ACW-voorzitter met als opdracht om de koepel van de christelijke werknemersbeweging om te vormen tot een open netwerk en meer aandacht te geven aan de kwaliteit van het leven.

Maar na zes maanden werd die opdracht helemaal overschaduwd door de Arco-affaire, waardoor veel energie opging aan financieel crisisbeheer en crisiscommunicatie, niet bepaald de niche waarin Develtere, die een verleden heeft in sociaal onderzoek en ontwikkelingssamenwerking, in is gespecialiseerd.

Develtere zag een van de traditionele poten van de arbeidersbeweging, de financiële groep Arco, verdampen, samen met de implosie van Dexia. Hij werd tegelijkertijd opgezadeld met een dijk van een geloofwaardigheidsprobleem

Develtere was al niet van plan een derde mandaat van vier jaar aan te vatten. Hij vindt zijn taak zo goed als afgewerkt, het ACW herdoopte zichzelf intussen tot Beweging.net. Het aanbod van de Europese Commissie maakt dat hij al na zeven jaar vertrekt.

Beweging.net kan nu de procedure starten om een opvolger aan te wijzen. De beslissing moet tegen begin juni gevallen zijn.