‘Een gewoon gemeenteraadslid steekt er geld op toe zonder zo’n mandaat’
Foto: Simon Mouton

‘Het is heel moeilijk om de schade voor SP.A in te schatten’, zegt Johan Vande Lanotte, SP.A-coryfee en burgemeester van Oostende na het Publipart-schandaal. ‘Iets zegt me dat dit alles wel eens een omgekeerd effect zou kunnen hebben.’

Van De Lanotte weet wat het is om midden in een schandaal te staan. Hij werd een aantal jaren geleden in het boek ‘De Keizer van Oostende’ ook beschuldigd van onder meer belangenvermenging. Aantijgingen die hij met kracht ontkende.

Vindt u het terecht dat Tom Balthazar ontslag heeft genomen?

Wat moet je daar nu over zeggen. Het is heel veel geld dat hij gekregen heeft. En plots is iets een thema en krijgt dat een eigen dynamiek. Maar voor veel gewone gemeenteraadsleden zijn die bestuursmandaten - vaak goed voor een paar honderd euro per maand – de enige manier om uit de kosten te komen. De meesten steken er geld aan toe als je ziet wat van hen allemaal verwacht in een gemeente. Ze moeten present zijn op alle mogelijke activiteiten, trakteren …

Vreest er dat er over u ook nieuwe verhalen zullen opduiken?

Alles over mij heeft toch al op de straatstenen gelegen en heb ik toch weerlegd. Alles is gezegd en ik heb ook nooit gezegd dat ik gratis gewerkt heb. Ik kan perfect zeggen hoeveel ik tijdens die periode netto verdiend heb. Mocht het nodig zijn, zal ik dat publiek maken. Trouwens, de pers krijgt vaak een fout referentiekader voorgespiegeld. Van Rudy Coddens (nieuwe lijsttrekker SP.A Gent, red.) wordt gezegd dat hij 104.000 euro verdient. Maar dat lijkt gigantisch veel maar gaat om een jaarbedrag en dan nog bruto. De meeste mensen kennen enkel hun maandelijks nettoloon.

Hoeveel verdiende u dan?

Dat deel ik mee als het nodig is, maar wees gerust, u zal niet achterover vallen.

SP.A komt toch zwaar beschadigd uit die schandalen?

Goed is dat natuurlijk niet. Maar vergeet eerst en vooral niet dat er eerst lokale verkiezingen zijn waarbij een heel lokale dynamiek speelt. En soms heb ik zelfs het gevoel dat dit wel eens een omgekeerd effect zou kunnen hebben. Dit is misschien wel eens het begin van een hele reeks schandaaltjes en wie weet wie er als laatste aanhangt.

U wil zelf onder een andere naam naar de kiezer stappen. Is het merk SP.A dan zo bezoedeld?

Dat heeft er niks mee te maken. Ik wil de partij hier gewoon ook open gooien voor andere mensen. Denkt u nu echt dat men in Oostende niet weet dat ik iemand van de SP.A ben.

Groen is de grote winnaar op links?

Een partij die nog niet zoveel bestuurd heeft, heeft het uiteraard gemakkelijker om het vingertje op te steken. Ze voelden zich al erg zegezeker en dat zal er nu zeker niet op verbeterd zijn. Dat dat ze maar oppassen, wat te zeker zijn van de zege houdt ook gevaren in.