Reis je dit jaar naar Argentinië, dan krijg je geld terug
Foto: Shutterstock
Wie een reis naar Argentinië op zijn bucketlist heeft staan, heeft nu een extra reden om daar werk van te maken. De Argentijnse regering heeft beslist dat alle internationale toeristen vrijgesteld zijn van BTW op hun hotel of andere overnachting in het land. Toeristen krijgen dus wat extra reisbudget, een cadeautje van de Argentijnse belastingsdienst.

De nieuwe regeling heeft betrekking op alle accomodaties in het land, zowel de vijfsterrenhotels als de goedkopere ranches en lodges. En aangezien de BTW van 21 procent in Argentinië tot een van de hoogste ter wereld behoort, zal deze korting voor toeristen echt wel voelbaar zijn.

Lifestylemagazine Condé Nast Traveler berekende dat je als toerist voor een kleine midweek in een luxeresort, wat je normaal 2.500 euro zou kosten, tot 450 euro korting zou krijgen. Een week overnachten in een gemiddeld goedkoop budgethotel wordt zo al snel 100 euro per week goedkoper. Een reiziger vertelde het magazine dat dit echt wel voelbaar is 'vooral omdat Argentinië in vergelijking met de andere Zuid-Amerikaanse landen bijzonder duur is'.

Om kans te maken op de vrijstelling van BTW moet je bewijzen dat je toerist bent door je pas te tonen en moet je betalen met een niet-Argentijnse krediet- of bankkaart. Je krijgt de korting meteen bij het betalen van je overnachting, dus er moeten geen hele hoop papieren worden ingevuld.

Goed nieuws dus voor de toeristen, en voor de lokale bevolking van het land. 'Met de maatregel hopen we dat meer toeristen de weg naar Argentinië zullen vinden en dat dit dan weer resulteert in meer jobs in de toeristische sector', zegt Gustavo Santos, de Argentijnse minister voor toerisme. Het land verwacht in 2017 in elk geval 95.000 toeristen.