Litouwen gebruikt foute foto’s om toeristen te lokken
Hoofdstad Vilnius heeft nochtans ook genoeg fotogenieke kanten Foto: istock

De Litouwse minister van Toerisme, Jurgita Kazlauskiene, heeft vrijdag noodgedwongen ontslag genomen, nadat was uitgelekt dat een campagne die toeristen naar Litouwen moest lokken, gemaakt was met foto’s uit Finland en Slovakije.

De promotiecampagne werd in oktober vorig jaar gelanceerd om meer toeristen te lokken naar de mooie natuur van Litouwen. Het departement Toerisme heeft nu echter toegegeven dat enkele foto’s die werden gedeeld op sociale media niet in Litouwen, maar in Finland en Slovakije werden gemaakt.

Pittig detail: de slogan van de promotiecampagne luidde ‘Real is Beautiful’, oftewel echt is mooi.

Talrijke Litouwers, onder wie zelfs premier Saulius Skvernelis, staken vrijdag de draak met de valse campagne op Facebook. Zo postte Skvernelis een foto van het Berlaymontgebouw in Brussel, waar de Europese Commissie zetelt, met daarbij het bijschrift ‘vanaf morgen werken we in een nieuw regeringsgebouw in Karoliniskes (district in de hoofdstad Vilnius, red.) #realisbeautiful’.

Een paar uur later noemde de premier de campagne wel ‘frauduleus’, en vroeg hij om een onderzoek naar de kwestie.

Volgens het departement Toerisme werden de bewuste foto’s gebruikt ‘om emotie over te brengen’, maar die verklaring werd weggelachen.