Opgepast, de gedragspolitie ziet u
Foto: Belga

Al 109 politiemensen worden sinds de aanslagen van 22 maart ingezet om verdachte personen uit de massa te halen op basis van hun gedrag. Ze worden vooral op Brussels Airport en bij de spoorwegpolitie ingezet. Met succes.

Na de aanslagen van 22 maart werd beslist om ook in ons land agenten in te zetten die gespecialiseerd zijn in het detecteren van verdacht gedrag in mensenmassa’s. Intussen zijn meer dan honderd Belgische politiemensen onderlegd in de principes van de gedragsherkenning. ‘45 personen zijn opgeleid als trainer en 64 als “eindgebruiker”’, antwoordde minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) op een vraag van Kamerlid Gilles Foret (MR).

De meesten (20 trainers en 33 eindgebruikers) werken bij de luchtvaartpolitie. Ook de spoorwegpolitie heeft al mensen in dienst die het onder de knie hebben. Nadat was gebleken dat de terrorist die in Berlijn met een truck inreed op een kerstmarkt langs het station Brussel-Noord was gepasseerd, verklaarde minister Jambon dat de gedragsherkenning ook in de stations zou worden ingezet.

Opvallend is dat de politie van Antwerpen de enige lokale zone is die al herkenners in haar rangen heeft. Die zouden van pas kunnen komen bij massa-evenementen. Ook mensen van de federale politie die instaan voor ordehandhaving, hebben de opleiding gekregen.

Dertig mensen gespot

‘Voorlopig is het de bedoeling om vooral politiemensen op te leiden die geregeld in contact komen met het publiek’, aldus Jambon nog. Daarbij gaat het, behalve om de luchtvaart- en spoorwegpolitie, ook om de weg­politie en personeel voor de grenscontroles.

Voor exacte resultaten is het volgens minister Jambon nog te vroeg. Maar tussen half november en half december vorig jaar zouden op de lucht­haven van Zaventem al dertig mensen zijn gedetecteerd die ‘gelinkt zijn aan terrorisme of feiten die zijn verbonden aan de veiligheid van de staat’.

Welke technieken die agenten gebruiken en welke vraagtekens daarbij kunnen worden gesteld, leest u in het volledige artikel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in