Publipart wil omstreden beleggingen verkopen
Foto: BELGA

In een reactie op alle commotie kondigt Publipart aan dat het de gecontesteerde beleggingsfondsen onmiddellijk wil verkopen. Bovendien zal de nv aan de raad van bestuur voorstellen om alleen nog in ethische beleggingsfondsen te investeren. ‘Ook alle vergoedingen voor bestuurders worden stop gezet.’ Maar hoe werkt die holding eigenlijk?

1. Hoeveel krijgen de bestuurders van Publipart?

De 17 bestuurders ontvingen vorig boekjaar 359.973 euro, gemiddeld 21.000 euro per bestuurder.Ter vergelijking: de intercommunale Publigas, met de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) als voorzitter, geeft zijn bestuurders een vergoeding van 1.000 euro per jaar.

In een persbericht zegt Publipart dat ‘alle vergoedingen voor de bestuurders op heden stopgezet worden’.

2. Wat moeten de bestuurders daarvoor doen?

Kort samengevat: de opbrengsten van hun aandelenportefeuille natellen en doorgeven aan de moederbedrijven (zie grafiek). Publipart werd opgericht in 2005, toen lokale overheden de helft van de aandelen in het huidige energiebedrijf Luminus aan GDF en Centrica verkochten. Net daarvoor werden de aandelen Elia ondergebracht in Publipart, opdat het hoogspanningsnet in Belgische handen zou blijven.

3. Wie zijn de aandeelhouders van Publipart?

De Waalse lokale overheden hebben – vooral via de omstreden intercommunale Publifin – de helft van de aandelen van Publipart in handen. De stad Gent en heel wat West-Vlaamse gemeentes zijn aandeelhouder via Publilec. Die intercommunale heeft een kwart van de aandelen van Luminus.

4. Belegt Publipart in dubieuze wapenbedrijven?

Publipart investeert via zijn beleggingsfondsen in minstens twee wapenbedrijven: het Duitse Rheinmetall, dat chemische wapens maakt, en het Britse Cobham, dat onder meer raketwerpers produceert. In duurzaamheid blinken de fondsen zeker niet uit. Er prijken heel wat gas- en oliebedrijven op de lijst. En er zijn ook beleggingen in casino’s en tabaksbedrijven.

‘Publipart heeft in 2015 geïnvesteerd in vier beleggingsfondsen via twee erkende Belgische vermogensbeheerders’, meldt de holding. ‘Bij de instap stak het omstreden aandeel in Rheinmetall absoluut niet in de portefeuille van het fonds. Tot onze verbazing stellen wij op heden inderdaad vast dat volgens de laatst beschikbare informatie dit aandeel voorkomt in de lijst van activa, weliswaar met een gering percentage (1,14 procent van het fonds).’

Publipart zegt dat het de fondsen onmiddellijk zal verkopen en inruilen voor ethische fondsen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig