Rudy Coddens volgt Balthazar op als kandidaat-burgemeester voor SP.A in Gent
Rudy Coddens. Foto: BELGA

Rudy Coddens wordt de nieuwe kandidaat-burgemeester voor SP.A in Gent. Dat meldt Het Nieuwsblad. Hij neemt de fakkel over van Tom Balthazar, die zaterdagavond ontslag nam als lijsttrekker omwille van het Publipart-schandaal. Gemeenteraadslid Sven Taeldeman wordt schepen.

SP.A-schepen Tom Balthazar gooide de handdoek in de ring, na een dag commotie over zijn zitje in de holding Publipart. Hoge vergoedingen en investeringen in twijfelachtige bedrijven waren de Gentse kandidaat-burgemeester fataal geworden. ‘Ik heb geen ernstige fout gemaakt en ik moet geen schuld bekennen’ , zei hij daarover. ‘Maar ik wil de toekomst van een progressief Gent niet laten verlammen door maanden van schandalen en opgeklopte discussies over vergoedingen.’

Zondag gingen al verschillende opvolgers over de tongen. Zo werden onder meer SP.A-voorzitter John Crombez en kopstuk Freya Van den Bossche genoemd. Beiden gaven echter al snel te kennen dat ze vriendelijk bedankten voor het lijsttrekkerschap op de kartellijst SP.A-Groen.

Inmiddels is nog niet zeker of het kartel nog doorgaat, dan wel of Coddens straks alleen een SP.A-lijst trekt. Huidig SP.A-burgemeester Daniël Termont stelde Coddens alvast voor 'als de lijsttrekker van het kartel als we in kartel verdergaan'. Maar de kopstukken van SP.A en Groen in Gent hebben zondagmiddag samengezeten om een en ander uit te klaren. Daarna heeft Groen beslist dat het de keuze zal laten aan haar leden of het kartel in Gent blijft bestaan.

Nieuw, “jong” volk

Sven Taeldeman (42), huidig gemeenteraadslid , wordt Balthazars opvolger in het schepencollege. Hij neemt dus de bevoegdheden stadsontwikkeling, wonen en openbaar groen over.

Rudy Coddens (56) is momenteel voorzitter van OCMW Gent en schepen van seniorenbeleid, werk en armoedebestrijding. Hij kan bogen op jarenlange ervaring in de gemeentepolitiek in Gent. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 gaven nog 4.155 Gentenaars een voorkeurstem aan Coddens. Hij is ook actief op sportief en cultureel vlak, luidt het op zijn website. Zo was hij jarenlang voetbalscheidsrechter, is hij bestuurder bij de Vrije Zwemmers Drongen en de vzw van het Centrum voor Jonge Kunst in Mariakerke. Dinsdag viert hij zijn 57ste verjaardag.