Groen bezint zich over Gents kartel
Foto: BELGA

Als reactie op het plotse ontslag van Tom Balthazar als schepen in Gent en als lijsttrekker van de kartellijst SP.A-Groen houdt de Gentse afdeling van Groen spoedberaad. ‘Alles ligt open’, zo valt te horen, nu de lijst waarmee het kartel naar de verkiezingen ging trekken, onthoofd is.

Achter de schermen zou Groen de hele dag de druk op Balthazar hebben opgevoerd. Er werd druk heen en weer gebeld over de te volgen strategie.

Volgens schepen Elke Decruynaere van Groen is het ontslag van Balthazar een ‘sterk en nodig signaal’. Toch willen de groenen zekerheid dat de omslag naar een ‘nieuwe politieke cultuur’ er nu zeker komt in Gent. Na de Optima-affaire vorig jaar zorgen de onthullingen rond Publipart duidelijk voor zenuwachtigheid. Plots lijkt het kartel geen zekerheid meer. ‘Dat moet herbevestigd worden, ja,’ is de houding voorlopig.

Maar voor de partij conclusies trekt over het kartel, wil ze de zaak grondig uitklaren. ‘Er blijven echter nog veel vragen onbeantwoord. Alle partijen die betrokken zijn in het dossier moeten openheid en transparantie geven. De Gentenaars hebben hier recht op.’

Het kan niet dat belastinggeld wordt ingezet voor dubieuze investeringen, zegt Decruynaere. ‘Hier moeten we definitief van af. Vertegenwoordigers van gemeenten zitten in intercommunales voor het algemeen belang en niet voor hun eigenbelang.’

Pas morgen zouden de Gentse afdelingen van Groen en SP.A elkaar ontmoeten om de te volgen strategie te bespreken. Burgemeester Daniël Termont (SP.A) laat in een eerste reactie weten dat SP.A verder wil met het kartel.