‘Brandverzekering bij woonkrediet is vaak wurgcontract’
Foto: BELGA

De verzekeringsmakelaars waarschuwen voor banken die een brand- of schuldsaldoverzekering koppelen aan hun woonkrediet.

Volgende week gaat Batibouw weer van start, het moment waarop het bij veel Belgen gaat kriebelen om een huis te kopen of te (ver)bouwen. Maar wie niet goed oplet, riskeert bij het afsluiten van een woonkrediet ‘jarenlang voor zijn verzekeringen gegijzeld te worden’.

Daarvoor waarschuwt althans Kelly Schamphelaere, directeur van de Federatie voor Nederlandstalige verzekeringsmakelaars (FVF). Volgens haar dient de consument zéér aandachtig te zijn. ‘Bij het afsluiten van een woonkrediet krijgen consumenten van de bank vaak een lagere rentevoet op voorwaarde dat ze meerdere producten afnemen van dezelfde financiële groep, bijvoorbeeld een schuldsaldo- en/of brandverzekering vaak aan veel te hoge premies.’

20 tot 30 jaar vast

Consumenten hangen daardoor gemiddeld 20 tot 30 jaar vast aan een voor hen vaak nadelig verzekeringscontract. ‘Het jaarlijkse opzegrecht voor verzekeringen, een belangrijk principe dat de wetgever inbouwde in het kader van de bescherming en de vrije keuze van de consument, wordt hierdoor beknot’, benadrukken de makelaars.

‘Wanneer het tarief van de brandverzekering verhoogt, staat de consument met zijn rug tegen de muur’, aldus Schamphelaere. ‘De consument kan zijn verzekering niet opzeggen, anders wordt hij geconfronteerd met een hogere rentevoet.’

Nieuwe wetgeving helpt niet

Vanaf 1 april worden kredietgevers wel verplicht een nieuw standaardformulier (ESIS) voor te leggen waarin informatie staat over de kosten, de rentevoet, enz... ‘Dit formuliertje brengt jammer genoeg totaal geen soelaas voor deze problematiek. Het onevenwicht tussen rechten en plichten blijft bestaan. De feitelijke gijzeling van de consument voor zijn verzekeringen blijft derhalve een courante praktijk’, waarschuwen de verzekeringsmakelaars.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in