dEUS neemt vanavond afscheid van Mauro
Foto: Koen Bauters

Gitarist Mauro Pawlowski speelt vanavond zijn allerlaatste concert met dEUS in de Antwerpse Lotto Arena. Gisteravond speelde de groep al een try-out in De Zwerver in Leffinge.

De 45-jarige Mauro Pawlowski speelde sinds 2004 bij dEUS. De charismatische gitarist, met Poolse en Italiaanse roots, werd destijds ingelijfd als vervanger voor de Schot Craig Ward, die toen net als bassist Danny Mommens van Vive La Fête uit de groep was gestapt.

Pawlowski werkte mee aan de albums Pocket Revolution (2005), Vantage Point (2008), Keep You Close (2011) en Following Sea (2012) en deelde in twaalf jaar zowat vierhonderd keer het podium met Tom Barman, violist Klaas Janzoons, drummer Stéphane Misseghers en bassist Alan Gevaert.

Mauro vertrekt niet in onmin. ‘We hebben niet geruzied. Slécht had ik het niet bij dEUS,' aldus Mauro enkele maanden geleden in een interview met Focus Knack. Ook frontman Tom Barman benadrukte verschillende keren dat de breuk er in alle vriendschap is gekomen.

'Zonder Mauro had dEUS niet meer bestaan'

Donderdagavond speelde dEUS een try-out voor het slotakkoord van de periode Pawlowski bij dEUS. Een uitverkochte De Zwerver in Leffinge (Middelkerke) zag er een band die met veel metier en speelplezier op het podium stond.

Twee uur lang gidsten Barman en co de aanwezigen door hun oeuvre, met uiteraard veel aandacht voor de dEUS-klassiekers als Via, Hotellounge, Instant Street en Suds & Soda. Met Pocket Revolution, Ghost en Stop-Start Nature stonden ook een aantal nummers op de setlist die de groep de voorbije jaren niet al te vaak live heeft gebracht.

Tijdens het concert bracht Barman even kort hulde aan Pawlowski, die op een cruciaal moment in het bestaan van de groep bij dEUS kwam spelen. ‘Op het moment dat Mauro bij de groep kwam waren we zo goed als gesplit. Mauro bracht rust in de groep. Zonder hem had dEUS niet meer bestaan.’

Tom Barman blikte vanmorgen bij Studio Brussel al even vooruit op het afscheidsconcert van vanavond . ‘Het wordt geen kleffe bedoening. Integendeel, het wordt een knallende show, life goes on’, aldus Barman, die wel verklapte dat Mauro zich aan een verrassing mag verwachten.

Een vervanger voor Pawlowski is er op dit moment nog niet. Tom Barman vertrekt volgende week opnieuw op tournee met het jazz-project Taxi Wars en werkt ook nog aan het scenario voor zijn tweede langspeelfilm The Hab.

Mauro zelf heeft ook de handen vol met een aantal andere projecten. Zo bracht hij onder het pseudoniem Maurits Pauwels de plaat Afscheid in Kloten uit, zijn ode aan Nederlandstalige kleinkunst. Onlangs verscheen ook het tweede album van Pawlowski, Trouvé en Ward, een samenwerking van Pawlowski met twee andere ex-dEUS-gitaristen, de Schot Craig Ward en Antwerpenaar ­Rudy Trouvé. Later dit jaar verschijnt nog een nieuwe plaat van Gruppo di Pawlowski.

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig