Waarom Ivanka Trump geen modeontwerpster is
Foto: REUTERS

Verschillende Amerikaanse warenhuisketens schrappen de kledingcollectie van ‘first daughter’ Ivanka Trump uit hun aanbod. Moeten we daar per se een politiek statement in zien, of vallen de kleren gewoon tegen?

Als de Amerikaanse warenhuisketen Nordstrom het merk van Ivanka Trump schrapt ‘door de tegenvallende verkoopcijfers’ van het merk, dan mag Donald Trump moord en brand en politieke afrekening schreeuwen zoveel hij wil: de voortrazende modewereld is genadeloos voor wat in de rekken blijft hangen.

Waarom Ivanka Trump geen modeontwerpster is
Foto: REUTERS

Verschillende modecritici bogen zich in de commotie van de afgelopen dagen over de collectie van de ‘first daughter’, en het lijkt erop dat voor Vetements en Gucci voorlopig dreigingsniveau min tien blijft gelden.

De prijzen van Ivanka’s kleren-, tassen- en schoenenlijn variëren tussen de 55 en de 120 euro: dat is gemiddeld, en dat vat meteen ook de stijl van haar ontwerpen samen. Wie een beetje thuis is in designermode, legt met één blik op haar lente- en zomercollectie 2017 al meteen een aantal interessante links.

De tweekleurige pumps van Ivanka zijn weinig verholen geïnspireerd op de iconische Chanel ‘two-twone slingback’-pumps: Coco Chanel verzon de combinatie van nude (verlengt het been) met zwarte tip (doe de voet korter lijken) in een pump in 1957, en de schoen kende vorig jaar een revival onder Instagram-influencers overal ter wereld. Enter de Zappos-schoen van Ivanka, weliswaar met kurken riempjes én kurken hiel, want van een overdosis kurk is nog nooit iemand doodgegaan.

Waarom Ivanka Trump geen modeontwerpster is
Foto: rr

De grote handtassen in trapezevorm zijn weinig meer dan een kopie van de beroemde Trapeze van het Franse modehuis Céline, de grote zwarte shopper is een Azzedine Alaïa voor een derde van de prijs, voor de clutch met ketting die wel heel hard aan de iconische 2.55-tas doet denken is Trump alweer schatplichtig aan Coco.

En zo kunnen we nog wel even verdergaan: de sandalen met franjes lijken uit een Manolo Blahnik-shop in vervlogen Sex and the city-tijden weggelopen, Ivanka maakte zelfs een eigen versie van de onder modeliefhebbers razend populaire Gucci-loafers, maar dan goedkoper en eenvoudiger.

Als Ivanka één talent heeft, dan is het wel spotten wat jaren geleden in zwang was, er een kopie (met kurk!) van maken en die goedkoper aan de man brengen. Om maar te zeggen: van een creatieve of inspirerende collectie is geen sprake, als Ivanka ‘Peeters’ had geheten en niet ‘Trump’, had naar een collectie van dit kaliber werkelijk geen haan gekraaid. Tenzij bloemenwikkeljurken deze zomer weer een ding waren geweest, misschien.

Is het dan allemaal slecht? Natuurlijk niet. De little black dress in de collectie, niks mis mee. Bloesjes met Bretoense strepen, een donkerblauwe kokerrok, zomerse espadrilles: basic en correct. Maar dat maakt van Ivanka dus geen modeontwerpster.

Waarom Ivanka Trump geen modeontwerpster is
Foto: REUTERS

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig