Topattractie IJsland in handen van privé-investeerders?
Op Jokulsarlon kunnen toeristen nu al met bootjes tot vlak bij het ijs varen. Foto: Photo News

Reizen naar IJsland zitten sinds enkele jaren in de lift. Trekpleisters genoeg: de Blue Lagoon, tientallen watervallen, adembenemende landschappen en bijzondere natuurfenomenen. Eén van de topattracties van het eiland, het gletsjermeer Jokulsarlon, is nu het onderwerp van een juridische strijd.

Jökulsarlon is het grootste gletsjermeer van IJsland en een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land. Elke dag komen duizenden toeristen zich vergapen aan de ijsbergen die in het meer ronddrijven. Via een smalle doorgang drijven de ijsbergen richting zee, waar ze door de golven van de Atlantische Oceaan meteen op het strand worden geworpen.

Het meer vormde ook het decor van een spectaculaire achtervolgingsscène in de James Bond-film Die Another Day. Daarnaast figureerde het meer in tal van andere films zoals ‘Lara Croft: Tomb Raider’ en ‘Batman begins’.

Het meer was slechts voor een deel in handen van de IJslandse overheid. Een ander deel was in handen van een veertigtal eigenaars. Zij raakten het maar niet eens over de uitbating van de toeristische trekpleister en beslisten dan maar om hun deel te verkopen.

In november vorig jaar legde een investeringsfonds liefst anderhalf miljard IJslandse kronen (12,3 miljoen euro) op tafel. Tot grote onvrede van milieuorganisaties die liever hadden gehad dat Jokulsarlon in handen kwam van de overheid.

De IJslandse regering maakte daarop gebruik van zijn voorkooprecht op het meer en evenaarde het bod van de privé-investeerders. Maar volgens de investeringsmaatschappij kwam het bod van de overheid twee dagen na het verstrijken van de wettelijke deadline. De rechtbank moet nu beslissen wie de eigenaar wordt van het meer.

Terwijl de privé-investeerders de site verder willen ontwikkelen en er allerlei toeristische faciliteiten willen optrekken, zou de overheid het meer willen opnemen in het Nationaal Park Vatnajokull en de nadruk leggen op de bescherming van het gletsjermeer.