Miljardenverliezen voor Italiaanse banken
Foto: AFP

De Italiaanse banken UniCredit en Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) hebben het vierde kwartaal van 2016 afgesloten met miljardenverliezen.

Voor UniCredit resteerde een min van 13,6 miljard euro. MPS had een tekort van 2,5 miljard euro in de laatste drie maanden van 2016. Het jaarverlies van die bank bedroeg in totaal 3,4 miljard euro.

De slechte cijfers zijn geen verrassing. UniCredit legde een buffer aan van ruim 13 miljard euro voor de verkoop van slechte leningen. Daarnaast kampt de grootste bank van Italië ook met kosten vanwege een reddingsplan. De omzet van UniCredit viel bijna 11 procent lager uit op 4,2 miljard euro. Dat komt onder meer door lagere opbrengsten op leningen.

Stresstest

Sinds de laatste Europese stresstest voor financiële instellingen ligt UniCredit onder het vergrootglas vanwege zijn relatief zwakke kapitaalbuffers.

Ook MPS moest bloeden door de wanbetalingen op hun leningen. Daarvoor zette de bank eerder zo’n 2,5 miljard euro opzij. De toekomst van MPS is nog altijd onzeker. Investeerders wachten nog steeds op een volgende stap van de bank om de buffers te versterken. De bank zou nog 7 miljard euro liquiditeiten hebben. Eerder lukte het MPS niet om zelf kredietverstrekkers te vinden.

Zonder extra kapitaal is de MPS gedoemd ten onder te gaan, waardoor mogelijk ook andere banken in grote problemen komen.