Douane in cassatie tegen fraudezaak Omega Diamonds
Bij de start van de rechtszaak tussen de douane en Omega Diamonds in 2013. Foto: Imagedesk / Patrick De Roo

De douane vecht de beslissing van het Antwerpse hof van beroep over de vrijspraak van het Antwerpse diamantbedrijf Omega Diamonds aan.

Het hof van beroep van Antwerpen besliste op 25 januari dat het bedrijf Omega Diamonds, enkele (ex)-bestuurders en werknemers vrijuit gaan in een geschil met de douane. De douane vecht die beslissing nu aan bij het Hof van Cassatie.

‘De beslissing van het Hof van Beroep strookt niet met onze dagelijkse strijd tegen fraude en voor een eerlijke fiscaliteit en kan dus een precedent vormen’, reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). ‘We kunnen ons daar niet zomaar bij neerleggen.’

Boete tussen 2 en 63 miljard euro

Omega Diamonds en enkele van zijn (ex)-bestuurders en werknemers stonden eind januari in Antwerpen terecht omdat ze volgens de douane tussen 2003 en 2008 voor 2 miljard euro aan diamanten met valse invoerdocumenten ons land binnengebracht zouden hebben. Volgens de douane had het bedrijf zo de waarde van de diamanten kunstmatig verhoogd, door ze te laten passeren langs filialen in Genève en Dubai. De douane had het bedrijf rechtstreeks voor de rechtbank gedaagd.

Over de grond van de feiten heeft de rechter zich in beroep, net al in eerste aanleg niet uitgesproken. Maar, zegt de rechter, de wetsbepalingen waarop de douane zich steunde om het bedrijf te vervolgen, zijn in strijd met de wetten en richtlijnen van Europa in verband het vrij verkeer van goederen. Volgens de rechter baseerde de douane zich op een oude Belgische wet die intussen door Europese regels is vervangen. Theoretisch riskeerde Omega Diamonds een boete tussen 2 en 63 miljard euro maar daar komt dus niets van in huis.

Lees hiermeer over het proces tegen Omega Diamonds.