Duitsland haalt versneld goud terug uit buitenland
Foto: AFP

Duitsland heeft vorig jaar een groot deel van zijn goudstaven terug naar eigen land gehaald. Dat is veel eerder dan gepland.

In totaal gaat het om 216 ton aan goudstaven. Het goud lag voorheen opgeslagen in New York (111 ton) en Parijs (105 ton).

Daarmee is al het goud dat Duitsland terug wilde halen uit de VS nu weer op eigen bodem. Dit jaar haalt de Bundesbank nog eens 91 ton terug uit Parijs. Als dat lukt zal de Duitse Bundesbank drie jaar eerder dan gepland klaar zijn met de gigantische repatriëringsactie van het edelmetaal.

Goud in eigen land

Drie jaar geleden maakte de Bundesbank haar plannen bekend om in 2020 de helft van haar goudvoorraad van 3.378 ton terug in de eigen kluizen in Frankfurt te bewaren. 

Voor de introductie van de euro bewaarde de Bundesbank vrijwel al haar goud in het buitenland. Maar sinds de eeuwwisseling ligt een significant deel van de goudvoorraad in eigen land. Toen haalde de centrale bank veel edelmetaal terug uit Londen, maar de laatste jaren werd ze ook teruggehaald uit Parijs en New York.

Twijfel

Duitsland haalt het goud terug omdat er twijfel was gerezen over de echtheid van de Duitse goudstaven in de buitenlandse kluizen. Zo waren er geruchten dat sommige goudstaven aan meerdere eigenaars waren toegewezen.

De Bundesbank schrijft daarom vandaag in een persbericht dat de gerepatrieerde goudstaven zorgvuldig op echtheid gecontroleerd zijn en dat er daarbij geen onregelmatigheden zijn aangetroffen.

België repatrieert niet

De Nationale Bank van België is tot nader order niet van plan het Duitse voorbeeld te volgen. Het grootste gedeelte van de Belgische goudvoorraad ligt om historische en kostenredenen bij de Bank of England in Londen, waar een belangrijke goudmarkt is gevestigd. Een kleiner deel van de Belgische goudvoorraad ligt bij de Bank of Canada en bij de Bank voor Internationale Betalingen in Bazel. Slechts een zeer klein deel wordt in België bewaard.