Met deze pratende pan kan iedereenl koken
Foto: Pantelligent
Een pan die stap voor stap vertelt wat je moet doen om een maaltijd te bereiden. Ideaal voor iedereen die zegt 'niet te kunnen koken' of snel afgeleid is.

De 'smart pan', oorspronkelijk bedacht door alumni van de Massachusetts Institute of Technology (MIT), ziet er net zo uit als alle andere pannen met anti-aanbaklaag. Maar het verschil is dat deze pan verbonden is met een app in je telefoon die vervolgens aangeeft wat er moet gebeuren. Staat het gas te hoog? De app vertelt het je. Moet je biefstukje hoognodig worden omgedraaid? Tijd om de champignons erbij te gooien? Ook dat zal een stem à la Siri je meedelen. Daarnaast wordt verteld hoeveel calorieën en welke voedingsstoffen je eten bevat en kunnen recepten worden ingeladen.

De Pantelligent smart pan (kostprijs: 129 dollar) die uit de koker van de voormalige MIT-studenten komt, is voorzien van hittesensoren die verbonden zijn met je smartphone via bluetooth. Humberto Evans, een van de bedenkers van de Pantelligent zegt dat hij op het idee kwam samen met Mike Robbins, de andere bedenker van de smart pan: 'Mike probeerde om te leren koken, maar was er niet echt goed in. We maakten grapjes over dat hij in de keuken mijn robotwas. Toen bedachten we dat we weleens echt zo'n robot konden maken.' Op YouTube legt Evans het systeem uit:

Ook een andere start-up, gerund door een broer en zus die in Silicon Valley wonen, is bezig om een zelfde soort product op de markt te brengen: de SmartyPans. Op dit moment kan deze pan al wel besteld (zo'n 209 dollar) worden maar het duurt nog even voordat het er ook echt is: de makers zijn nog bezig om voldoende geld bij elkaar te krijgen. Bij de Smartypan is het de bedoeling dat je zelf aan de app vertelt wat je in de pan gooit en wordt dit ook allemaal precies gewogen door de pan, zodat je niet teveel of te weinig eet.