Het Hooggerechtshof in Kenia heeft de beslissing van de regering om het grootste vluchtelingenkamp ter wereld te sluiten geblokkeerd.

Vorig jaar besloot de Keniaanse regering om Dadaab te sluiten en zo’n 260.000 Somalische vluchtelingen onder dwang te repatriëren. Maar onder meer de Keniaanse mensenrechtencommissie vecht de beslissing aan.

Het Hooggerechtshof oordeelt dat de beslissing gelijkstaat aan een daad van groepsvervolging. ‘De beslissing van de regering om specifiek de Somalische vluchtelingen te viseren, vormt een daad van vervolging van een groep, is illegaal, discriminerend en dus ongrondwettelijk’, aldus de rechter.

Beroep

De Keniaanse regering wil in beroep gaan tegen de beslissing.

Ze had op 6 mei de vluchtelingen, humanitaire organisaties, de VN en westerse partners in Kenia verrast met de aankondiging dat Dadaab eind november zou dichtgaan. Dat werd later uitgesteld tot 21 mei 2017, na een verzoek van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (HCR) van de Verenigde Naties.

Nationale veiligheid

In het complex bij de grens met Somalië verblijven zowat 256.000 vluchtelingen, overwegend Somaliërs die sinds 1991 op de vlucht geslagen zijn voor burgeroorlog, radicale islamisten en droogte.

Om de beslissing tot sluiting te rechtvaardigen, wees de regering naar de nationale veiligheid. Volgens Nairobi zouden in dat kamp de aanslagen zijn gepland op het winkelcentrum Westgate in Nairobi in 2013 en op de universiteit van Garissa in 2015.

‘Het kamp heeft zijn humanitaire aard verloren en werd een bolwerk voor terrorisme en andere illegale activiteiten’, zegt regeringswoordvoerder Eric Kiraithe. ‘De levens van de Kenianen zijn belangrijk. Dat is ons doel.’