Dit moet je volgens wetenschappers doen om goed te dansen
Foto: BELGAIMAGE

Heb je wel eens een compliment gekregen over je dansmoves? Of bak jij er net niets van op de dansvloer? De wetenschap heeft een antwoord klaar om het succes of falen te verklaren. Bepaalde bewegingen bepalen namelijk hoe goed vrouwen dansen.

In het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports is een studie gepubliceerd waarbij verschillende dansbewegingen van vrouwen worden vergeleken en gerangschikt. De auteurs van het onderzoek komen tot de conclusie dat de beste dansers niet alleen veel met hun heupen bewegen, maar dat ze ook hun armen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

Hoe komt het team van Nick Neave tot deze bevindingen? Ze hebben de bewegingen van 39 vrouwen geregistreerd aan de hand van 3D motion-caption. Die vrouwen dansten op een bepaald ritme met een eenvoudige drum beat.

De bewegingen en patronen werden vertaald naar een avatar op de computer. Die avatar had geen lichamelijke kenmerken meer van de verschillende deelneemsters.

Vervolgens werden die beelden getoond aan 57 mannen en 143 vrouwen. Ze moesten de verschillende opnames - filmpjes van 15 seconden - van de 39 dansers beoordelen en rangschikken. De wetenschappers hebben uiteindelijk de scores vergeleken met gekwantificeerde metingen van dansbewegingen.

Conclusies

De onderzoekers ontdekten dat drie soorten bewegingen onafhankelijk van elkaar een directe invloed hadden op gepercipieerde kwaliteit van de vrouwelijke dansers. Er werden namelijk hogere ratings toegekend aan vrouwen die meer met hun heupen bewegen. Ook asymmetrische bewegingen met de dijen werden door de kijkers beloond met een hogere rating. Ten slotte worden ‘goede danseressen’ ook onderscheiden door de armen onafhankelijk van elkaar te bewegen.

De auteurs suggereren in hun onderzoek dat de bewegingen die een goede danseres typeren een functionele betekenis kunnen hebben. Zo kan heupwiegen gezien worden als een nadrukkelijke vrouwelijke eigenschap en de ledematen los van elkaar kunnen bewegen een bewijs zijn van een goede motoriek.

Een voorbeeld van een goede danser:

Een voorbeeld van een slechte danser: