Franse Michelingids strooit met sterren
Yannick Alléno Foto: REUTERS

De Franse Michelingids deelde dit jaar zeventig nieuwe sterren uit, het hoogste aantal in tien jaar. Chef Yannick Alléno ging als enige met de jackpot lopen: zijn restaurant in Courchevel telt voortaan drie sterren en brengt zo het totaal aantal driesterrenrestaurants in Frankrijk op 27. Piet Huysentruyt behoudt zijn ster.

In tegenstelling tot België en Nederland werden er bij onze zuiderburen wel heel wat nieuwe Michelinsterren toegekend. Een totaal van 57 restaurants kregen een eerste ster toegekend, terwijl twaalf restaurants hun aantal sterren zagen verdubbelen.

Le 1947, het restaurant van hotel Cheval Blanc in skioord Courchevel, mag voortaan uitpakken met drie sterren. Al behoort de Franse chef Yannick Alléno al langer tot het kransje driesterrenchefs. Eerst bij Le Meurice in Parijs, het restaurant waar hij in 2007 een derde ster binnenhaalde, en in 2015 kreeg zijn restaurant Alléno Paris in het Pavillion Ledoyen amper zeven maanden na de opening meteen het maximum aantal sterren.


Le 1947 biedt 'een memorabele ervaring die de reis ongetwijfeld waard is (...)', zei Michael Ellis, de directeur van de Guide Michelin. Het is 'echt emotionele keuken die de rijkdom van de Alpen in Savoie tot uiting laat komen', waarbij regionale producten gebruikt worden zoals plaatselijke zoetwatervis en bergkruiden, voegde Ellis eraan toe. De ervaring kan ook memorabel zijn voor de portemonnee van fijnproever: de gemiddelde prijs van een menu zonder drank gaat van 127 tot 450 euro, volgens de website van Michelin.

De 48-jarige Alléno, die zijn culinair talent gebruikte om een eigen onderneming uit te bouwen met onder andere een eigen bistro, is geen onbesproken figuur: hij werd in 2015 door voormalige werknemers beschuldigd van intimidatie en gewelddadig gedrag.

Likoké, het restaurant van Piet Huysentruyt in Les Vans, Ardèche, behoudt de ster die hij in 2014 kreeg toegewezen.

“Yannick Alléno: Le 1947. The French Revolution” by Frédèric Guelaff - NOWNESS from NOWNESS on Vimeo.