België bereikt als eerste deal met Somalië
Foto: BELGA

‘Als eerste en enige land’ heeft België een deal met Somalië om criminelen terug te sturen. Theo Francken is tevreden. ‘Ze spurten het vliegtuig op.’

Mohamed Abdullahi Farmajo is pas gisteren tot president verkozen van Somalië en kijk, vandaag al kan België uitpakken met een akkoord om criminele Somaliërs terug te sturen. Het moet dus zowat het eerste document zijn geweest dat de man ondertekende, of niet?

Niet. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werkt al een tijdje aan dit memorandum of understanding (MoU) met Somalië, vooral door intense contacten met de ambassadeur in België. Het document is trouwens al op 16 december ondertekend. ‘Maar net omdat er verkiezingen waren in Somalië en het onderwerp ginds bijzonder gevoelig is, wordt er nu pas over gecommuniceerd’, zegt Francken.

Speerpunt

Hij is bijzonder opgetogen dat België er ‘als eerste en enige land’ in geslaagd is zo’n memorandum met Somalië rond te krijgen. Criminelen zonder verblijfspapieren terugsturen is dan ook een van de speerpunten van zijn beleid.

Ook de Nederlanders, de Noren en de Britten werken hard aan zo’n overeenkomst met het gehavende land. Na jaren van burgeroorlog ligt Somalië grotendeels in puin. Terreurgroep al-Shabaab doodde dinsdagavond nog zes mensen bij de bestorming van een hotel. De president werd gekozen op de luchthaven omdat dat nu eenmaal de veiligste plek is.