Barbara Gandolfi veroordeeld voor oplichting Jean-Paul Belmondo
Barbara Gandolfi en Jean-Paul Belmondo op het filmfestivan van Cannes in 2011. Foto: REUTERS

De Oostendse socialite Barbara Gandolfi (41) en haar zakenpartner Frédéric Vanderwilt (42) zijn in Brugge veroordeeld voor oplichting van de Franse acteur Jean-Paul Belmondo (82). De ex-playmate maakte haar ex-vriend 200.000 euro lichter.

Barbara Gandolfi kreeg negen maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 5.500 euro. Ze kwam deze voormiddag niet opdagen in de rechtbank.

Van 2008 tot 2012 had ze een relatie met de bajaarde Franse acteur Belmondo, terwijl ze met haar ex-vriend en ‘zakenpartner’ Frédéric Vanderwilt enkele parenclubs uitbaatte. Belmondo leende haar 200.000 euro om die zaken drijvende te houden. Volgens het parket was hier sprake van oplichting, al hield Gandolfi vol dat ze de volledige som heeft terugbetaald.

De rechter heeft Gandolfi en Vanderwilt nu veroordeeld voor oplichting.

Investeringen

Uit telefoontaps bleek dat Vanderwilt Gandolfi had aangespoord om in het buitenland ‘investeerders’ te zoeken, bij voorkeur bekende personen. Volgens de rechter lijdt het geen twijfel dat Gandolfi enkel uit was op contact met Belmondo met het oog op financiële middelen.

‘Hoewel het formeel uit een leningsovereenkomst ging, staat het vast dat de beklaagden niet van plan waren om het geld terug te betalen’, aldus nog de rechter.

Tijdens de pleidooien hield advocaat Sven De Baere nochtans vol dat Gandolfi het volledige bedrag intussen wel degelijk terugbetaalde aan Belmondo.

Straf

Vanderwilt kreeg voor zijn betrokkenheid achttien maanden effectieve celstraf en een geldboete van 5.500 euro. Hij liep in 2005 al eens twee jaar celstraf met uitstel op voor opzettelijke slagen en verwondingen.

De procureur vroeg deze voormiddag zijn onmiddellijke aanhouding, maar de rechter ging daar niet op in. Gandolfi en Vanderwilt moeten ook de gerechtskosten betalen, alles samen bijna 36.000 euro.