‘Uber voor cannabis’ arriveert in Brussel
Het logo van de Weeder-app is één van de mogelijke ‘avatars’ voor gebruikers. Foto: Twitter

De gratis smartphone-app ‘Weeder’, die komt overgewaaid uit Frankrijk, werkt sinds enkele weken in Brussel. Cannabisgebruikers kunnen er eenvoudig dealers mee vinden. Maar het parket van Brussel plant al maatregelen.

‘Kun je me depanneren?’ Om toch enigszins de schijn op te houden dat Weeder niet expliciet is bedoeld om cannabisdeals mee te beklinken, gebruikt de app het (nogal doorzichtige) codewoord ‘dépannage’ voor een transactie. Sinds enkele weken werkt de gratis app in het Brusselse. Omdat het hele systeem afhankelijk is van geolocalisatie om dealers en gebruikers elkaar te laten vinden, was het wachten tot de ontwikkelaars die geolocalisatie voor Brussel activeerden. De Franstalige krant La Capitale berichtte vanmorgen over die activatie in ons land. Weeder bestaat al enige tijd in Parijs, Nantes, Bordeaux en Lyon.

Als gebruiker blijf je volledig anoniem, kies je een avatar (een olifant of aap bijvoorbeeld) en geef je aan of je op zoek bent naar cannabis of er verkoopt. Daarna kom je terecht op een scherm dat toont hoe ver dealers zich bevinden, tot op de meter nauwkeurig. Om met elkaar in contact te treden, moet je ‘credits’ inzetten. Deze voormiddag was er een tiental aanbieders actief, op afstanden tussen twee en zestig kilometer. Wanneer er een nieuwe ‘dépanneur’ ten tonele verschijnt, geeft de app daarvan spontaan een melding.

Het systeem doet sterk denken aan de taxi-app Uber waarbij passagiers rechtstreeks in contact kunnen treden met een taxichauffeur. Maar de transacties die via Weeder gebeuren, vallen onder de strafwet. ‘Het bezig van verdovende middelen, ook van cannabis en afgeleide producten, is nog steeds bij wet verboden’, laat het parket van Brussel fijntjes weten. ‘Ook de term “dépannage” die in de applicatie voorkomt, wordt gelijk gesteld met “het te koop aanbieden van verdovende middelen” of “het gebruik van verdovende middelen vergemakkelijken”. Ook dat is strafbaar met een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar.’

Het parket zegt ook dat het voorziet in een aantal specifieke en aangepaste maatregelen om de straatdeals die via Weeder gebeuren tegen te gaan. Over welke maatregelen het specifiek gaat, kon nog geen duidelijkheid worden gegeven.