Trump-favoriet gooit olie op Grieks vuur
Foto: Photo News

Trump-vertrouweling en mogelijk Amerikaanse ambassadeur bij EU voorspelt dat Grieken zelf uit euro zullen stappen.

Ted Malloch, mogelijk nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, denkt dat Griekenland in de toekomst op vrijwillige basis uit de eurozone zal stappen.

‘Waarom Griekenland weer aan de rand van de afgrond staat? Dit is voor mij een déja vu. Of het ooit zal eindigen? Ik denk dat dit keer de kansen groter zijn dat Griekenland uit zichzelf uit de euro stapt”, zei de Trump-vertrouweling aan de zender Griekse Tv-zender Skai.

Terug naar drachme

Malloch zei ook dat de betrekkingen tussen Griekenland en de VS sterker kunnen worden. Na een ‘Grexit’ kan Athene een eigen munteenheid in de richting van de dollar sturen. Malloch sprak zelfs van een ‘dollarisering’ van Griekenland.

Op de vraag of dat ook de mening van president Donald Trump is, citeerde hij een tweet van Trump van 5 jaar geleden. ‘De Grieken moeten uit de euro stappen en terug hun eigen munt invoeren. Ze verspillen hun tijd.’

‘Onhoudbare’ situatie

Ik denk persoonlijk dat hij (Trump) gelijk heeft. Ik denk ook dat dit al vier jaar geleden grondig onderzocht had moeten worden, want het was op dat moment waarschijnlijk makkelijker te realiseren’, zei Malloch over de tweet. Hij benadrukte dat hij dikwijls naar Griekenland reist, met veel Grieken heeft gesproken en dat de algemene indruk van de bevolking is dat de huidige situatie ‘onhoudbaar’ is.

Malloch wordt getipt als de man die president Donald wil voordragen als nieuwe ambassadeur bij de EU. In interviews stelde hij zich ongezien vijandig op tegenover de Europese Unie.