Marine Le Pen klaagt hoogste ambtenaar Europees Parlement aan
Foto: AP
De leidster van het extreem-rechtse Front National heeft een rechtszaak aangespannen tegen meerdere top EU-ambtenaren. Volgens het Europees Parlement moet Le Pen 298.392 euro terugbetalen vanwege een niet-bestaande medewerker waarvoor ze wel geld heeft opgestreken. Le Pen weigert dit en gaat nu de juridische strijd aan.

Volgens de website Politico richt de aanklacht van Marine Le Pen zich op de hoogste ambtenaar van het Europees Parlement, Klaus Welle (Secretaris-Generaal), het hoofd van het Europese anti-fraude agentschap OLAF, Giovanni Kessler en het hoofd onderzoek van OLAF, Maria Beatriz Sanz Redrado. Le Pen zegt dat de bewijzen die gebruikt zijn bij het vaststellen van de boete die het Europees Parlement haar heeft opgelegd, vervalst zijn en is nu op zoek naar een symbolische compensatie: het document eist 1 euro voor 'morele en materiële schade'.

In het document waarin de aanklacht staat, wordt ook gesuggereerd dat de voormalige voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz - die nu in de race is om bondskanselier te worden in Duitsland - haar vervolgd heeft vanwege politieke redenen. Volgens de advocaat van Le Pen, Marcel Ceccaldi, dient Le Pen 'binnen enkele dagen' ook een soortgelijke aanklacht in bij de Luxemburgse rechtbank. 

Le Pen is een van de favoriete kandidaten bij de Franse verkiezingen dit jaar, maar heeft dus een forse boete aan haar broek hangen terwijl haar partij al tijden in financiële nood verkeert. Door Le Pen's weigering om de bijna 300.000 euro terug te betalen aan het Europees Parlement wordt ze vanaf 1 februari met duizenden euro's per maand gekort op de vergoedingen die ze ontvangt als Europarlementariër. Ook lopen er momenteel nog andere claims van soortgelijke fraudepraktijken door het FN. In totaal moet de partij van Le Pen nu 1,1 miljoen euro aan het EP terugbetalen.