Francken wint derdenverzet over ‘gevaarlijke’ Algerijn
Foto: Photo News

Een 41-jarige Algerijn die illegaal in België verblijft en die door de inlichtingendiensten in de gaten wordt gehouden voor banden met terrorisme, mag van een rechter niet worden uitgewezen omdat hij ziek is. Theo Francken (N-VA) tekende derdenverzet aan tegen de uitspraak en heeft gewonnen.

De man in kwestie, Mohamed B., staat onder meer omwille van zijn Nederlandse vrouw bekend bij de veiligheidsdiensten. Zij was drie jaar geleden op haar 24ste de eerste vrouwelijke Syriëronselaar die in ons land werd gearresteerd. Ze werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, die ze inmiddels heeft uitgezeten.

Twee maanden geleden werd de man meegenomen naar het gesloten centrum van Vottem (Luik) met het oog op zijn uitwijzing naar Algerije. De hele procedure voor een gedwongen repatriëring werd doorlopen, een dokter achtte hem ook ‘fit to fly’. Algerije leverde een laissez-passer af waarmee B. door de douane geraakt.

Vorige week had de man op een vliegtuig moeten stappen, maar hij diende een eenzijdig verzoekschrift in bij de Luikse rechtbank van eerste aanleg en haalde zijn slag thuis. Hij kon de rechter overtuigen dat hij ziek is.

Derdenverzet

Francken zou bovendien ook een dwangsom van 500 euro moeten betalen per dag dat hij de man vasthoudt. De staatssecretaris tekende derdenverzet aan tegen de uitspraak. ‘De man had nu in Algerije moeten zitten, maar loopt door deze gerechtelijke beslissing vrij rond. Onbegrijpelijk.’

Vandaag heeft Francken het derdenverzet gewonnen. De man die door de Luikse rechter werd vrijgelaten, wordt nu opgespoord, meldt Het Laatste Nieuws.