Bernie Sanders neemt het op voor Elizabeth Warren
Foto: AP
Senator Bernie Sanders leest alsnog in de Senaat de brief voor waardoor senator Elizabeth Warren dinsdag de mond werd gesnoerd door de Republikeinen. Warren wilde een brief uit 1986 voorlezen van de weduwe van Martin Luther King. In de brief beschuldigt Coretta Scott King, Jeff Sessions van racisme. Sessions werd woensdag benoemd tot de Amerikaanse minister van Justitie.

Voor de stemming over de benoeming van de nieuwe minister van Justitie Jeff Sessions woensdag lazen vier senatoren van de Democraten, onder wie Bernie Sanders, de brief van de Coretta Scott King voor. Ze werden deze keer niet tegengehouden door de Republikeinen. In de brief, geschreven in 1986, haalt de weduwe van Martin Luther King uit naar Sessions' benoeming als federaal rechter in de staat Alabama. King schrijft onder meer dat Sessions zijn macht als openbaar aanklager van Alabama heeft gebruikt om te beletten dat oudere zwarte burgers hun stemrecht vrij kunnen uitoefenen. 

Op dinsdag werd de Democratische Senator Elizabeth Warren monddood gemaakt en door de Republikeinen ervan weerhouden de brief van de weduwe van King voor te lezen. Later deed ze dit wel via een live-stream op Facebook. Het blokkeren van een collega-senator in een discussie is een ingreep die slechts zelden voorkomt en gebeurt alleen bij hoge uitzondering. Het besluit van de Republieken in de Senaat leidde tot grote woede onder de Democraten, onder wie senator Bernie Sanders. 

'Het idee dat een brief, een statement gemaakt door Coretta Scott King, de weduwe van Martin Luther King jr, niet gepresenteerd kon worden en dat er niet over gesproken kon worden hier op de vloer van het Senaat, is onbegrijpelijk,' zei Sanders. 'Het Amerikaanse volk moet een keuze kunnen maken of we inderdaad naar het verleden van senator Sessions moeten kijken en moeten luisteren naar een van helden van de Burgerrechtenbeweging.' Hij las vervolgens de brief van King voor.

Ook andere Democraten en burgerrechtenactivisten betwijfelen dat Sessions als Justitieminister de rechten van minderheden voldoende zal beschermen. Zo sprak ook voormalige presidentskandidate Hillary Clinton haar steun uit voor Warren:

Sessions benoemd
Ondanks het felle verzet van de Democraten werd Sessions woensdag benoemd tot minister van Justitie. De benoeming werd goedgekeurd met 52 stemmen voor en 47 tegen. De Democraten stemden op een na allemaal tegen, de Republikeinen stemden unaniem voor. Tijdens de voorverkiezingen van 2016 was de ultraconservatieve zeventigjarige Sessions de eerste senator die zijn steun uitsprak voor Trump.

Ontslag Sally Yates
Jeff Sessions zal nu het Amerikaanse ministerie van Justitie leiden, dat sinds Trumps aanstelling heel wat chaos te verduren kreeg. Op 30 januari ontsloeg de Republikein waarnemend minister van Justitie Sally Yates, omdat ze haar medewerkers de opdracht gaf Trumps inreisverbod niet te verdedigen voor de rechter. Dana Boente nam het toen van haar over.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig